Varia februari 2015

1 februari 2015

Saai, grauw, regenachtig weer als ik vanmorgen naar de Duivenvoordse Polder vertrek. Ik verwacht er niet zo veel van en dan valt het alles mee dat ik gelijk bij aankomst een jonge Slechtvalk in de mast zie.

Wat Putters zochten luidruchtig wat te eten.Ook luidruchtig waren de Raven die samen langs kwamen.Eén zag ik later terug in de mast.Verder alleen drie verschillende Buizerds gezien.

In Rijswijk bij de toren nog wat Boomkruipers

en een Goudhaantje.4 februari 2015
Het was vandaag eigenlijks telkens als het zonnetje tevoorschijn kwam weer een beetje opdrogen van alle winterse buien die ik over me heen kreeg. Niet echt mijn favoriete hobby dus. In de Duivenvoordse Polder leken de Hazen er minder moeite mee te hebben.

Opvallend veel IJsvogels gezien, op zoek naar plekjes waar nog wat te vissen viel. Vastleggen was wat moeilijker!De Smienten zaten ook weer dicht bij elkaar door de dichtgevroren sloten.

In De Horsten een Grote Bonte Spechteen paar Boomklevers

en wat Halsbandparkieten.

Ook de Sneeuwklokjes steken de kop weer op.

Maar na de zoveelste bui ben ik toch maar thuis gaan drogen.

6 februari 2015
Als je dan na school met dit mooie weer toch staat te wachten of de Slechtvalken nog komen, kun je net zo goed je ogen nog even flink de kost geven. Er is tenslotte genoeg te zien. Vijf Staartmezen trokken met hun aparte geluid de aandacht.Koolmees

Badderende SoepgansGoudhaantjeen zijn familielid: het Vuurgoudhaantje.

Broodnijd bij de meeuwen.

Pimpelmees

7 februari 2015

Lekker vroeg naar Lentevreugd vertrokken. In de kastanjeboom zat een Torenvalk.Iets verderop vloog een IJsvogel voorbij.

Twee Winterkoninkjes op zoek naar wat eetbaars.

Een groepje Kramsvogels deed hetzelfde.Ineens vliegt een Sperwer op die schijnbaar tussen de vogels zat te loeren.Ze landt in een boommaar blijft loeren op een slachtoffer.Een Ree maakt dat ze wegkomt als ze me zieteen stukje verder blijkt er een tweede exemplaar te staan.Even twijfelen wat ze moeten doen als er een groepje trimmers aankomt. En dan besluiten ze recht op de trimmers af te rennen.


Dat gaat zo hard dat de kudde Schotse Hooglanders er half van op hol slaat!
Ook nog even in Te Werve geweest. Een Roodborst zat wat verdwaasd in de miezerregen rond te kijken.Ik blijf het knap vinden hoe die Aalscholvers met hun zwemvliezen in een boom blijven zitten.De Boomklevers zijn alweer aan het kleien.Koolmees met een larf.

8 februari 2015
Met een snijdende wind erbij vanmorgen op weg naar Vockestaert. Die wind was er helaas ook de oorzaak van
dat er maar weinig te zien was. Natuurlijk wel de nodige SmientenEn langdurig kunnen genieten van een stel Dodaarzen.

Ook vloog er een Torenvalk over.Dan maar terug naar Rijswijk. Een korte ontmoeting met Anton en Antonia en gelijk even een mooie Aalscholveren een Goudhaantje meegepakt.

Daarna door naar het Wilhelminapark gegaan. Daar was de laatste tijd een paar keer een Kokarde Zaagbek gezien. Eerdere keren was dat voor mij op niets uitgelopen, maar vandaag had ik geluk. Ze liet zich een paar keer mooi bekijken.

Dat deden ook twee Buizerds die laag over vlogen.Komt gewoon even het beeld invliegen....Wat is dat toch met Buizerds en Kraaien.....SlobeendKiekeboe! Waterhoen tussen de Grote Canadezen.Een Nijlgans komt zwabberend het ijs overgestoken.

Blauwe Reiger op jachtEn als toetje nog een Buizerd.

11 februari 2015

Als je dan toch het grootste deel van de dag in Rijswijk blijft hangen, kun je net zo goed nog even naar het Wilhelminapark gaan. Het eerste dat ik tegen kwam was een IJsvogel, die vlak voor me het fietspad overstak en naar het eilandje tegenover de blokhut vloog. Daar had hij al snel een visje te pakken.Jammer genoeg liet hij zich maar moeilijk zien.

Aan de andere kant van het eilandje zat de Kokarde Zaagbek te badderen.

en bleek het IJsvogeltje er ook weer te zitten.

De opruimers in de natuur: de Kraaiachtigen. Vanmiddag twee keer een kraai gezien die daar mee bezig was.

Na een bakje thee bij Henk nog even de Kokarde van dichtbij vast kunnen leggenMet een lekker visjeen dan weer terug naar de Slechtvalken.

14 februari 2015
Begonnen in Lentevreugd, maar daar had ik het al gauw gezien. Behalve de nodige Kraaien alleen een Fazant
gezien.Ik was net zo verbaasd als de Kraai, want ik had ze daar nog niet eerder gezien.
Verder alleen een Winterkoninkje.Dan maar door naar De Horsten. Volop vogels te horen, maar weinig te zien. Een Grote Bonte Specht liet zich wel mooi vastleggenevenals een Roodborsten een Boomklever.Pas na twee uur kwam er een Sperwer langsen vlogen de Raven nog even op afstand langs.

15 februari 2015

Het beloofde een prachtige dag te worden en ik heb er dan ook met volle teugen van genoten! Eerst
naar Vlaardingen geweest. In de Broekpolder had ik een ontmoeting met de Klapekester, een vaste over-
winteraar daar en toch wel redelijk bijzonder in Nederland.

Ook waren er een aantal Wintertalingen, die in het vroege zonnetje prachtig kleurden.

Daarna doorgegaan naar de Rietputten. Wel Baardmannetjes te horen, maar niet te zien. Het was echter prachtig weer en dan is het een genot om te lopen.
RoodborstZangwedstrijd tussen een Winterkoning en een Heggenmus.De Winterkoning won.....Overvliegende SlebeendenEen jonge Havik vloog vlak boven me over.

Een Houtduif zat het vanaf het dak van een huis te bekijken.In Rijswijk naast een schitterende middag bij de Slechtvalken ook nog andere leuke dingen gezien.
Broodnijd bij de MeeuwenKuifeendJonge KnobbelzwaanGoudhaantje

en twee Boomkruipers in het late zonnetje.

18 februari 2015

Een ochtendje Horsten en Duivenvoorde gedaan voor ik vanmiddag weer bij de valken neerstreek. Met dit prachtige weer leek het wel lente in De Horsten. Overal hoorde je vogels fluiten en er was ook genoeg te zien!
Het begon al gelijk goed met een Kleine Bonte SpechtIets verderop een Grote Bonte Specht stelletje.

Overvliegende Kolganzen

Volop Putters in de elzenMet daartussen twee SijzenOok een groepje Kramsvogels zat van de els te snoepen.

Een Fuut had een flinke vis gevangen en was daarmee aan het stoeien.Een Havik was nog op weg naar wat te eten.In Duivenvoorde is het nog steeds één grote ravage. Van het boomrijke ruige landgoed wordt momenteel een gecultiveerd stadspark gemaakt Zonde van de vele eeuwenoude bomen die hiervoor moeten wijken. Er waren ook beduidend minder vogels te bekennen dan normaal het geval is in deze tijd van het jaar.
Alleen twee Holenduiven

en een paar Buizerds gezien.21 februari 2015
Met een jarige dochter bleven er nog twee uurtjes over om even in het Buytenpark rond te lopen. Ondanks wat regen- en hagelbuien en een snijdend koude wind heb ik me geen moment verveeld. Dat kwam vooral door een luie Buizerd. Die zag ik op een afstandje in een boom zitten.Na het naderen van een stel wandelaars vloog hij open ging in het boompje ernaast zitten.Zo ging het een paar keer en telkens zocht hij boompjes uit die wel heel dunne takjes haddenwaardoor het een wiebelige toestand werd

en hij weer een nieuw boompje uitzocht.Uiteindelijk een snoekduik naar het wateren wegvliegen over het weiland.Behalve de Buizerd waagde alleen een Torenvalk zich in de lucht.De Tafeleenden dobberden langs de kantevenals een Krakeenden een Ekster bleef ook wat dichter bij de grond.22 februari 2015
Rond acht uur de deur uit en dan krijg je in de polder bij Zoeterwoude zulke sfeerbeelden:

Veel ganzen daar en vooral Kolganzenen Grauwe Ganzen.Echtpaar HaasVan daaruit naar het Westerpark in Zoetermeer gegaan. Een Fuut laat zien hoe je vis moet eten

gewoon in de keel laten glijden.

BuizerdStaartmezenPimpelmeesIk heb wel eens gezegd dat een Ransuil nog op mijn verlanglijstje stond. Die wens is in vervulling gegaan. Maar liefst acht exemplaren waren er in het Westerpark aanwezig!Moeilijk te fotograferen, maar er zitten toch een paar aardige plaatjes bij.

Ook hier Putters in de elzen.

23 februari 2015

Vastbesloten vandaag de Slechtvalken eens goed te gaan volgen en minstens één paring te zien ben ik in Rijswijk gebleven.
Wat ik ook gezien heb in ieder geval geen Slechtvalk. De hele dag niet!
Om het saaie wachten bij de toren te onderbreken ben ik een paar keer Te Werve in gegaan, waar vandaan je een prima zicht op de toren hebt. Grote aanwezige was daar het vrouwtje Groene Specht dat ik regelmatig op mijn ronde tegen kwam.

Een aantal Staartmezen was ook presentLenige beestjes, dit hoeven wij niet te proberen.

Putters

Mooi poetswerk

Pimpelmees

Boomklever

Roodborst

Maar geen Slechtvalken!

24 februari 2015
Na half tien werd het droog, dus op naar Lentevreugd. Lekker zonnig, maar wel heel veel wind. Té veel, zo bleek, want ik heb letterlijk bijna geen vogel gezien. Alleen vier kraaien waren aanwezig, maar verder was het echt uitgestorven. Dan maar weer terug naar Rijswijk. Aangezien de valken ook niet van plan waren veel actie te laten zien wederom een bezoek gebracht aan Te Werve. Een Winterkoning zat bovenop de heg.Een Grote Canadees had het hogerop gezocht.Overvliegende BuizerdOok een Sperwer vloog een paar rondjes boven me.

en natuurlijk waren de Groene Spechten er ook weer.Vandaag allebei, maar het mannetje liet zich niet zomaar vastleggen. Dan is het vrouwtje makkelijker!

Ik moest thuis even goed zoeken, maar heb gevonden wat ik hier fotografeerde :)

25 februari 2015
Alleen even door Te Werve gelopen op weg naar huis. Weinig te zien , maar deze Roodborst kwam wel heel
mooi uit op dit bordje.

Vinken nog net een flits van de Groene Specht gezien.

26 februari 2015

Als je maar lang genoeg wacht, dan krijg je wat je wilt......
Vanmorgen om kwart over acht in Lentevreugd en ik was de enige met het mistige weer. Na vijf minuten al meer gezien dan de laatste keer dat ik er was: vijf KievitenSfeerplaatje van de Grauwe Ganzen in de mistOpvliegende VeldleeuwerikNadeel van dit weer is wel dat het moeilijk is een paar behoorlijke plaatjes te schieten.
Buizerd

Helaas had Reintje mij eerder in de gaten dan ik hem en hij koos snel het hazepad.

Broer konijn deed dat ookDe Sperwer werd gestoord in zijn jacht op vogeltjes.En dan ineens is ie er......
Ik heb al zoveel keer gehoopt op een ontmoeting met de Bonte Kraai die al een paar winters op Lentevreugd bivakkeert, maar nog nooit gezien. Tot vandaag .....
Hij komt langs vliegenen landt bij het water.De andere aanwezige Kraaien roepen luidkeels naar de indringeren hij lijkt niet echt geaccepteerd te worden.
Een paar maal verplaatst hij een stukjetot hij het zat is en er vandoor gaat, recht op me af

en dan pal voorlangs richting Berkheide

Toch jammer van het sombere weer.......
Hierna alleen nog een Schotse Hooglandertweeling gezien.

27 februari 2015
Een zonnig dagje in het vooruitzicht en dat wilde ik goed benutten. Net voor de files uit naar Tongplaat. Alles was nog in ruste daar.Brilduikertjes genoegKoolmees

Haas op padTrosje KievitenPimpelmeesHet enige dat op de plas te vinden was waren Bergeendenen wat Wintertalingen.Foeragerende Torenvalken met succes!

GraspieperGrote CanadezenIk weet niet wat er was, maar het scheen erg lekker te zijn! Spreeuwen en KramsvogelsWitte KwikstaartBij de parkeerplaats nog een Buizerd.Die was ook te vinden op de Maasvlakte.Een jonge Slechtvalk jaagt over de vlakte

om iets verderop neer te strijken.Bij het Oostvoornse Meer nog een leuke ontmoeting met drie Sneeuwgorzen

terwijl er ook nog zeven overvlogen.Ook hier een Pimpelmees (waar niet!)