Varia mei 2015

2 mei 2015

Na een leuk bezoekje aan Pietje Bell nog maar even De Horsten in gegaan. Vooral met zulk zonnig weer een paradijsje om te wandelen. Ook vandaag was er weer genoeg te zien. Als eerste werd mijn aandacht getrokken door een concert van een TuinfluiterPutter in het gras.ScholeksterPa en ma Boerenzwaluw waren ook weer present.ZanglijsterEén van de Raven vloog roepend over.De Boomklevers vliegen af en aan om de jongen van eten te voorzien.Staartmees

3 mei 2015

Voor de regen los zou barsten toch maar even een paar uurtjes naar Lentevreugd gegaan. Ondanks het grauwe weer waren er volop vogels te horen en een aantal liet zich ook nog zien.
Vooral de nodige Kneuen gezienGroenlingDe altijd vrolijke GrasmussenHet vrouwtje Torenvalk vloog dichtbij voorlangs.

Ik kwam erachter dat ze een ring om haar rechter poot heeft.


Eerst nog niets in de gaten......maar dat veranderde snel.RoodborsttapuitenIk had al een paar keer de Koekoek horen roepen, maar ineens hoor ik hem dichtbij van achter de struiken. Ik sluip wat dichterbij om te kijken of ik hem op de foto kon krijgen, maar als ik net achter de struiken sta schieten er op nog geen meter fstand twee Koekoeken met flinke vaart vlak over me heen. Dan krijg je alleen nog dit mislukte plaatje als je van de schrik bekomen bent.GraspieperFitisGaaiRoodborst met een lekker wormpje.Het begint al te regenen en als ik richting uitgang loop kom ik nog een Oeverloperen een Kleine Plevier tegen.

4 mei 2015

Een mooie dag aan het begin van de vakantie. Tijd om weer eens naar het Abtswoudse Bos te gaan. Door de straffe wind was er echter maar weinig te beleven. Slechts een Buizerd die overvloog mooi vast kunnen leggen.Beter was het in Vockestaert. Al snel na binnenlopen kwam er een Sperwer langs vliegen.Twee badderende Visdiefjes kregen gezelschap van een Scholekster. En wat lijken ze dan klein naast zo'n kalf!Daarna even flink poetsen.Ook de Scholekster kwam er nog even bij staan.Veel Gierzwaluwen hier in het poldergebied. Blijft toch een hobby apart om die er goed op te krijgen, maar vandaag lukte het aardig.Foeragerende Torenvalkman.Balts van de Visdiefjes: er wordt een visje gebrachtsamen flink schreeuwenen daar kun je geen indringers bij gebruiken.Twee opvliegende LepelaarsEen (ander) Torenvalkmannetje gaat er met de buit vandoor.Bij de Rijswijkse toren mot tussen de Meerkoeten. Deze holt hard naar de kanten weet die net op tijd te bereiken.5 mei 2015
Met het spookdagje qua weer in het vooruitzicht vroeg naar Lentevreugd vertrokken om nog even een uurtje mee te pikken. Grauw weer toen ik vertrok, maar op het moment dat ik Lentevreugd inliep was de zon doorgebroken. Dat bleef ook nog eens zo tot een uur of twaalf met alleen een paar spatjes tussendoor. Ook geen gebrek aan leuke dingen die er te zien waren, dus mij hoor je niet klagen! De Sprinkhaanzanger had heel wat praatjes en geen bezwaar tegen publiek.Zelfs de Groenling leek vandaag vrolijk te kijken.In het zonnetje lijkt het meer een Geelling,vooral toen hij zich later in het volle zonlicht liet vastleggen.Wijs geworden door de keren dat de Reeën er al vandoor waren voor ik ze in de gaten had naderde ik heel voorzichtig dé plek. Ik zag de Reebok net een beetje rondscharrelen. Net genoeg tijd om scherp te stellen!Ondanks het tegenlicht prachtig om die krachtsexplosie te zien....om verderop toch even nieuwsgierig te blijven kijken.De Bruine Kiekendief deed haar ronde.RoodborsttapuitDit is zo'n irritante Maartse Vlieg waar er honderden van rondvlogen.Merel op zoek naar een lekker wormpje.Gelukt!Grasmusiets later baltsend.Groepje Tapuiten. Het mannetje was al snel weg, de vrouwtjes durfden wel te blijven zitten.Censuur? Nee hoor, jammer genoeg een mislukte foto van parende Kneuen.Daarna wel scherp in beeld, maar toen was er niets meer te zien!Er waren er vandaag weer heel wat op de wieken!RietgorsTureluuren Grote Zilverreiger,die elkaar iets later tegenkwamen.

Wat en half wat!Ik dacht dat er een Sperwer uit het riet opdook aan het streepje te zien, maar het bleek een Koekoek te zijn!Als ik naar de runderen sta te kijken landt er een Gele Kwikstaart naast een Schotse Hooglander.De Witte kwam ook nog even langs.Wat is ie groot hè!Wat en half wat deel drie.Kievit versus Kraai vormde een mooie afsluiter.En het begon pas te hozen toen ik al bijna thuis was!

6 mei 2015

In de hoop dat het vandaag net zo gaan met het weer als gisteren al voor de files uit naar de Groene Jonker gereden. Bij aankomst was het echter al duidelijk dat het weer een stuk minder was. Donkere wolken met hier en daar wat blauw ertussen en een frisse wind.In het begin alleen maar eenden gezien. KrakeendenBergeendAangepikt ei, maar niet door het kuiken gedaan!Voorzichtig waagden de Rietzangers zich wat hoger in het rieten ook de Snor liet zich horen.Precies één Blauwborst geteld vandaag.En één steltloper: de Tureluur.Het begon écht leuk te worden toen de Bruine Kiekendief voor me door het riet begon te struinen.Met een heleboel geduld heb ik haar drie keer van plek zien wisselen.De Kraaienen de Kokmeeuwen waren daar niet zo blij mee!Opvliegende KlutenEen Torenvalk kwam ook even kijken of er wat te eten te halen viel.Overvliegende LepelaarsGrote paniek onder de ganzen en ook een hele groep Knobbelzwanen kwam vanuit de polder overvliegen. Nog nooit zoveel zwanen bij elkaar gezien!Zwarte SternMeestal veel Boerenzwaluwen hier, maar vandaag bijna alleen maar Gierzwaluwen gezien.Jonge aanwas bij de eenden.Als dit echter in zicht komt, wordt het tijd om te gaan.Maar niet zonder toetje! Ik loop richting auto als ik een déjà vu met gisteren krijg. Er schiet een Koekoek uit het riet. Dat gaat zo snel dat ik weer eenzelfde plaatje als gisteren kan schieten:mislukt dus.
Als ik echter de bocht om ga zit tot mijn verbazing de Koekoek op een hekje. Weliswaar met een hoop riet ervoor, maar toch.Als ik nog een stap dichterbij doe gaat hij er vandoor.
Maar niet ver! Ineens zie ik hem weer op een paaltje zitten vlak bij de ingang. Herkansing.

Tot hij er definitief vandoor gaat, maar dan ben ik al bij de auto.

7 mei 2015
Het stormachtige weer zorgde ervoor dat er maar weinig te zien was in De Horsten vandaag. Ik moest het doen met een Buizerden een Visdiefje op afstanden de bekende BoomkleverIets meer succes in de Duivenvoordse Polder. Eén van de Raven kwam overvliegenEn vlak naast het fietspad een Ooievaardie iets later de lucht in ging en ruzie kreeg met een Kraai.

Verder niets te beleven, dus snel weer terug naar Rijswijk.

10 mei 2015

Na een bezoek aan Pietje Bell doorgegaan naar het Buytenpark. Vlak daarvoor een Tapuit in de Meerpolder.Oeverloper in het Buytenpark.De nieuw aangelegde wand voor de Oeverzwaluwen is al goed in gebruik genomen. Er vlogen heel wat Oeverzwaluwen rond. Weer iets om minstens een uur te blijven kijken!met af en toe een Boerenzwaluw ertussen.Ook een aantal paringen gezien.De Boomvalk heeft ze ook ontdekt.VisdiefjeHommeles bij de Bergeenden.Overvliegende GruttoTriest einde van een jong eendenleven.'s Avonds nog een keer richting Zoetermeer voor een BBQ. In de Drooggemaakte Grote Polder wederom een GruttoEen Torenvalk in een boom langs de weg.Op de terugweg waagde deze Haas zich heel dicht bij het fietspad.Ondergaande zon op de Starrevaart

11 mei 2015
Eerst een tijdje in de polder gezeten, maar behalve een Bruine Kiekendief op grote afstand niets gezien. Dan maar weer door naar het Buytenpark. Het was op afstand, maar ik dacht een Grauwe Klauwier te herkennen. (Klopt nog ook!)TorenvalkKokmeeuw met visjeOeverzwaluwenBuizerdMoeder de Gans met jongenVisdiefje

12 mei 2015

Vandaag maar eens dicht bij huis gebleven. In het Wilhelminapark kan het af en toe ook heel leuk zijn!
Grote Bonte SpechtMet recht pluizenbolletjesDe IJsvogels lijken jongen te hebben. Er wordt regelmatig op en neer gevlogen.VisdiefjeJonge CanadeesVerder weinig gezien.

13 mei 2015

Wat een heerlijk dagje was het vandaag. Niet alleen mooi weer, maar ook veel mooie dingen gezien. Dan kom je wel weer met heel veel foto's thuis! Begonnen in het Buytenpark met een BergeendDaarna door naar de OeverzwaluwwandEr vlogen ook heel wat Gierzwaluwen rond.

GroenlingKneuvrouwRietzanger die er eens mooi voor ging zitten voor hij zijn concert begon.Blauwborst

Kneuman

GrasmusIn de Drooggemaakte Grote Polder ondanks al het gemaaide gras toch nog twee Grutto's gezien,Bij de Starrevaart ook nog even gestopt. Op het grote water weinig te zien, maar op de hekjes langs de oever zijn nog wel wat steltlopertjes te vinden, zoals de Oeverloperen de Tureluur.Kleine KarekietOok twee Visdiefjes gebruikten het hekwerk om even uit te rusten.Eind van de middag nog even naar het Wilhelminapark geweest.
Blauwe ReigerWilde EendBuizerden natuurlijk nog een tijdje zitten genieten van de IJsvogeltjes.

14 mei 2015

Het was rustig in de polder vanochtend. Erg rustig. Slechts een Boerenzwaluween Buizerdeen Raafen een biddend Visdiefje gezien.

16 mei 2015
Tussen het valken kijken door nog even een kijkje bij de jonge Canadezen genomen. Die groeien als kool!

17 mei 2015

Op deze laatste vakantiedag vroeg uit de veren voor een rondje Zuid-Holland. Met extra veel foto's. (maar liefst 55 stuks, maar dat is nog niks vergeleken met de 1000 waar ik mee thuis kwam!)
Om half zeven was ik in de Ruygeborg in Nieuwkoop. Ik was er één keer eerder geweest, maar nog nooit in de lente.
Met recht een vogelparadijsje!RietzangersBergeendenKieviten

Heel veel TureluursEen Bruine KiekendiefKleine PlevierenEen ZomertalingKlutenEen Witte KwikstaartSpreeuwen heel veel Lepelaars!Na twee uurtjes door naar de Groene Jonker. Langdurig bij een nestbouwende Snor staan kijken.

RietgorsOok hier de nodige Rietzangersen een Bruine Kiekendief.VisdiefjeOp afstand nog een Zwarte Ibis zien vliegen.Bij de uitgang een herhaling van de vorige keer dat ik er was. Ik zie een Koekoekvrouwtje uit het riet opvliegen.Ze verplaatst een stukje en gaat laag in het riet zitten.Uiteindelijk vliegt ze open gaat er vandoor.Op de terugweg nog even bij het Populierenbosje gestopt. Misschien waren de Woudaapjes thuis! Die helaas niet
gezien, maar er was toch nog wel wat te beleven. GroenlingVisdiefjesDe Spreeuwen hebben jongen in de oude populierenstammen.Deze Koekoek vloog alleen langs!Kleine KarekietOeverzwaluwen

20 mei 2015

De ochtend in Rijswijk blijven hangen voor de Slechtvalken en gelijk een kijkje genomen bij de IJsvogels. Ze zijn maar druk met de jongen en vliegen af en aan met visjes.Daarna een ronde door De Horsten gemaakt. Je hoort er genoeg, maar zien is wat anders! Deze Putter werkte tenminste nog even mee.Twee Mandarijneenden liepen gewoon door het bos te banjeren en staken net het pad over.Ook één van de Raven kwam me even controleren door laag over te vliegen.Als laatste een Buizerd.23 mei 2015
Na de boodschappen en het grauwe begin van de ochtend naar Lentevreugd geweest. Helaas nog niet de Boomvalken
gezien waar ik eigenlijk voor ging, maar er waren genoeg andere vogels te bewonderen. Het begon al snel met een ruzie tussen een Kraai en een BuizerdDaarna een tijd staan luisteren bij een zangwedstrijd tussen een Merel en een Tuinfluiter.


De Tuinfluiter hield het het langst vol!Een Koekoek kwam op afstand luidruchtig langs.Voedselvoorziening voor de kuikens door een FitisTjiftjafDe Koekoek kwam nog even terug vliegenGroenlingHaas ruikt onraad!Het geringde Torenvalk vrouwtje kwam ook nog even langs.Even een braakbal wegwerkenVeel Roodborsttapuiten aanwezig, die al wat minder schuw worden.PutterDe Kieviten blijven alertSpreeuw

24 mei 2015

Vroeg wakker en prachtig weer. Dat werd dus al vroeg op weg naar Oostvoorne. Het werd een complete ronde om het
Oostvoornse Meer te beginnen bij het Groene Strand. Zo vroeg in de ochtend een paradijsje om rond te lopen. Vooral als je dan ook nog een Roodmus tegen komt.Daarnaast vlogen er wel vijf Koekoeken rond.BuizerdHavik met prooi.GrasmusVolgende halte was de Strypsche Wetering. Ik was er alleen maar in de zomer geweest en moest wel drie keer kijken of ik wel goed zat. 's Zomers een gebied met flinke slikplaten, nu nog een watergebied. Veel broedende Grutto's, Kieviten en Scholeksters. Ik kreeg vooral de Grutto's achter me aan.In de waterpartijen veel Kluten te vindenen een enkele Tureluur.Maar het mooiste was de Bruine Kiekendiefman die vlak voor het bankje waar ik op zat een stel watervogels lastig kwam vallen, door keer op keer vlak bij de nesten naar beneden te duiken.Ook hier een Koekoek.Laatste halte werd de Voornse Westplaat en Maasvlakte. In de duinen kwam ik een Blauwborst tegeneen Heggenmus,en twee baltsende Graspiepers.Op de Maasvlakte heel veel Kneueneen Zeehonden héééél veel Icarusblauwtjes.25 mei 2015
Op naar de Duivenvoordse Polder, want ik had gehoord dat de jonge Raven zich in de polder hadden begeven. Ik viel met mijn neus in de boter, want alle zes de Raven waren aanwezig. De ouders hielden toezicht vanuit een boom en de jongen speelden in het weiland.Als de ouders roepen vliegen ze eerst naar een boomen dan weer terug naar het broedbos.
Ik mag me vermaken met een foeragerende Witte Kwikstaart.Dan maar door naar het Buytenpark. Rijdend door de drooggemaakte Grote Polder kom ik een stel Tureluurs tegen
die het niet prettig vinden als ik even stop. Waarschijnlijk een nest in de buurt.Een Grutto die slaapt, maar intussen wel alles zeer goed in de gaten houdt.In het Buytenpark zijn de eerste jonge Bergeendjes er weer.En een stuk minder Oeverzwaluwen. Waarschijnlijk liggen er al een stel te broeden.Kneu in de Meidoorn.Op afstand een Koekoek.Dan mocht ik van de Kleine Karekieten de Blauwborst een stuk dichterbij komen!BuizerdOp de terugweg stond de Tureluur nu midden op het fietspadterwijl het vrouwtje zich in het weiland had verscholen.In de Duivenvoordse Polder nog even genoten van het samen vliegen van de Ravengroep.Deze Winterkoning liet zich bij de toren in Rijswijk mooi zien.

27 mei 2015

Ga je extra vroeg op pad om van de jonge Raven te genieten, krijg je de hele dag geen Raaf te zien!
Dan maar naar het Buytenpark. Bij de Starrevaart een korte stop gemaakt om een Blauwborst te kieken die wel heel graag op de foto wilde!In het Buytenpark in eerste instantie weinig te beleven, tot ik een spelletje met de Koekoek kon spelen:
verstoppertje. Eerst alleen op afstand te zien,maar met een list kreeg ik hem dichterbij. Ik had me een beetje verstopt onder een boom en daar trapte hij
mooi in! Precies in de boom ernaast landde hij.Kreeg het even aan de stok met een Rietzangeren had mij toen ook door.Wegwezen dus.Het vrouwtje ging er al snel vanuit het riet achteraan.Ik ben er nog even blijven staan, maar hij trapte er niet meer in! Wel een Grote Bonte Spechteen Grasmus,een Kleine Karekiet,

een Tuinfluiter,

Tjiftjafen een Groenling. Ook niet slecht toch?De Koekoek bleef liever op afstand.Nog een half uurtje kijken bij de Oeverzwaluwenen dan weer terug naar de Duivenvoordse Polder. Er zijn op het ogenblik veel jonge Spreeuwen te vinden.Ook hier een TuinfluiterBuizerd met muizenprooi.

Nog even gluren bij het nest van de Havik

30 mei 2015

Met de stevige wind was er maar weinig te zien in de polder. Twee keer een tijdje doorgebracht, maar verder dan een
Torenvalk op afstand kwam ik niet.Nog even bij de Starrevaart gekeken. Daar zitten momenteel vooral veel Knobbelzwanen. Toch nog twee Tureluurtjesen een Kluut kunnen ontdekken.Op de oever vooral heel veel Rietgorzenen de Ooievaar die óf nog ligt te broeden, óf op de jongen ligt.

31 mei 2015

Als ik de buienradar had gevolg, was ik de hele dag thuis gebleven! Gelukkig toch de gok genomen om het uurtje voor de buien los zouden barsten naar Zevenhuizen te rijden. De hele ochtend nog heerlijk kunnen genieten voor de regen echt ging doorzetten. Hoewel de Woudaapjes zich nog steeds niet laten zien was er genoeg te beleven.
Zelfs wat Baardmannetjes vast kunnen leggen.Baardmannetje met een snor.Kleine PlevierOp afstand een Bruine Kiekendief.Het barst er werkelijk van de Rietzangers(hier een uitgevlogen jong)en de Kleine Karekieten.Volop kikkersOvervliegende Buizerd.Hoofdmoot was echter een stel Koekoekmannetjes dat elkaar constant de loef probeerde af te steken. Zat de één ergens, kwam consequent de ander om precies op dat plekje te landen. En maar roepen naar elkaar!

Het viel me op dat ze hun snavel nauwelijks open hebben als ze roepen, terwijl er toch een behoorlijk geluid uit komt.Gelukkig zaten ze af en toe ook langdurig op hetzelfde plekje en als je dan achter het riet staat kun je mooie plaatjes maken.Als ze even het veld geruimd hebben wordt hun plekje gelijk ingenomen door een Aalscholver.