Varia september 2014

3 september 2014

Is het prachtig weer, is het je vrije dag, plannen ze een studiemiddag op school! Dan baal je behoorlijk. Ik ben 's morgens wel op pad gegaan, maar je zit meer op de tijd te letten dan op de vogels. In eerste instantie ging het nog wel in Scheveningen, al begon het met een jonge Zwarte RoodstaartDaarna heel veel Tapuiten gezien, maar wat zijn die schichtig!De jonge Zilvermeeuw is er nog steeds.Een groepje van 18 Oeverlopers kwam regelmatig roepend langs.Ook de nodige Grote Sterns, die volop aan het vissen warenevenals een Visdief.Jonge ZilvermeeuwNog even kort in de duinen geweest. Er was niets te zien, maar ik kreeg wel gezelschap van een Kraaienfamilie.
JongPa en ma

Helaas was het toen alweer tijd om naar school te gaan......

6 september 2014
Vandaag even geen tijd om vogels te kijken. Mijn nieuwe huisgenootje heeft vandaag zijn intrede gedaan en we moeten toch even afwachten hoe de kennismaking verloopt. Misschien morgen even op pad.

7 september 2014

De eerste test om de katten alleen te laten met elkaar, dus een paar uurtjes naar de Dordtse Biesbosch geweest. Het was behoorlijk heiig toen ik om half acht aankwam. Dat leverde wel mooie sfeerbeelden op.Bruine Kiekendief in de nevelGelukkig deed de zon genoeg moeite om door de nevel heen te dringen.
Twee kleine ZilverreigersZeven Watersnippen vlogen langs

Twee Bruine Kiekendieven bleven regelmatig langskomen.

Totaal wel vijftien Kleine Witte Zilverreigers gezien. Kleine Kwikzilvertjes die toch heel wat meer actie laten zien dan de grote broers.Als er een tijd niets gebeurt maar even oefenen op de insecten!En om vijf voor tien gebeurt het dan toch: de Zeearend komt eraan. Een oudervogel.

En dan gebeurt er iets waar je alleen maar van kunt dromen: eerst komt hij/ zij voor me langs vliegen

en besluit dan aan de overkant te landen.Als even later ook nog een jong langs komt is het feestje compleet. Het ontdekt de ouder en landt er schreeuwend naast.Een kwartier lang kan ik genieten van de twee, waarbij het jong blijft bedelen

(overvliegende Bruine Kiek)

en de ganzen zelfs weer langs durven komen.


Tot de ouder het zat is en er vandoor gaatHet jong blijft nog even achter, maar volgt dan ook.

Voor mij een mooie gelegenheid om eens thuis te gaan kijken.

10 september 2014

Het begint al steeds later licht te worden. Voordeel is dat zelfs als je wat later op pad gaat, je toch de zon nog op ziet komen. Dat gebeurde net toen ik bij de Starrevaart aankwam en dan krijg je van die mooie rodegloedplaatjes, zoals hier bij de Wulpen de Lepelaar.Met de donkere wolken erbij gaf dat op het water een soort spoteffect. Grote ZilverreigerHelaas duurt dat altijd maar even en dan komt het zonnetje goed door.
BrandganzenZwarte Zwaan. Het lijkt een kruising met een witte, maar alle Zwarte Zwanen hebben gedeeltelijk witte vleugels.

SlobbersIn het Buytenpark was het één groot roofvogelfestijn. Zes Torenvalken vlogen rond,samen met twee Buizerdsen daar tussendoor nog een Bruine Kiekendief, die echter niet op de foto wilde!
WinterkoninkjeIk moest op de originele foto even zoeken wat ik ook al weer gefotografeerd had, maar hier is het wel te zien:
IJsvogeltjeEen Torentje wordt lastig gevallen door een stel KauwtjesIn de Drooggemaakte Grote Polder nog een BuizerdBij de Meeslouwerpolder tussen de koeien drie Witte Kwikstaarten.

Terug bij de Starrevaart honderden Goudplevierenen na eventjes wachten komen de twee juveniele Visarenden eraan die al een paar dagen hier te zien zijn.

Mooi voorlangsvliegend gingen ze richting Meeslouwerplas waar ze verschillende pogingen deden een visje te verschalken.

13 september 2014
Met dit mooie weer nog maar eens naar de Tongplaat gereden. Vandaag geen Zeearenden, maar wel een
Torenvalk, die nog net niet op mijn hoofd poepteen nog iets ondefinieerbaars te eten had.

Twee Visarenden kwamen bijna tegelijkertijd met een vis uit het water. Ze gingen beiden een andere kant op.waarbij er één mooi voorlangs vloog. Jammer voor mij wel pal tegenlicht.

Verder was er, behalve een mooi dichtbij langsvliegende Lepelaar vandaag weinig te beleven.

14 september 2014

Vandaag in Oostvoorne geweest om het Kamphuis te bekijken waar we over drie weken naartoe gaan met schoolkamp. Ik was er vroeg dus ben eerst nog even doorgereden naar de nabij gelegen Maasvlakte.
Alle Kneuen verzamelen!

GraspieperTapuit

Ik denk dat ik wel twaalf Torenvalken heb gezien daar.Deze Buizerd zat langs de kant van de weg de resten van een dood Konijn op te vreten. Vanuit de auto lukte het een paar foto's te maken voor hij er vandoor ging.In Oostvoorne bij het meer nog een BuizerdWitte Kwikstaart

Veel Zwartkoppen

Er zijn nog steeds wat Boerenzwaluwen te zien.Kleine ZilverreigerZwarte RuitersBlauwe Reiger probeert de Ganzen te verjagen.Bruine KiekendiefIk heb het even opgezocht, maar deze knapperd heet Stinkende Kortschildkever.Ali

17 september 2014

Wat een prachtig weer vandaag op mijn vrije dag! Dat vraagt om een ontbijtje op Scheveningen.
Er was wel niet heel veel te zien, maar genoeg om het leuk te houden. Roodborst op het ZuiderhavenhoofdEen paar Steenlopertjes (deze had maar één poot!)

Ruiende KraaiZilvermeeuwOp het Noorderhavenhoofd een paar overvliegende Grote SternenAalscholverOeverpieperDan door naar Lentevreugd. Daar voor het eerst een enkele Goudplevier vast kunnen leggen. Tot nu toe had ik ze alleen in een grote zwerm op afstand gezien. En hij bleef nog keurig zitten ook. Wel lek geprikt toen ik tussen het groen zat, maar je moet er wat voor over hebben!Ook de twee Torenvalken kwamen even kijken.Twee Roodborsttapuiten

Paniek bij de vele honderden Spreeuwen die er zaten:een Sperwer komt even jagen.

Als ik terug loop zie ik dat de Goudplevier er ook vandoor gegaan is, maar hij landt net weer aan de overkant.Bij de uitgang denk ik in eerste instantie een meeuw te zien, maar hij vliegt toch wat anders. Het blijkt een Visarend te zijn.Die zag ik ook nog bij de Starrevaart en wachtte tot hij dichterbij zou komen. Helaas ging hij er vandoor richting
Leidschendammerhout. Nog even gaan kijken, maar ik heb hem niet meer terug gezien.
Wel een passerende Knobbelzwaanen heel veel opvliegende Grauwe Ganzen.

20 september 2014

Het was lekker weer toen ik vanmorgen richting Dordtse Biesbosch ging, maar naarmate ik dichter bij de bestemming kwam trok het steeds meer dicht. Het laatste stuk was het zicht zelfs minder dan 20 meter. Dan krijg je dit te zien bij aankomst:

Het geeft ook wel mooie effectenHet duurde drie uur voor je af en toe wat leuks uit de mist zag opdoemen, dat ook zo dichtbij kwam dat je het ook nog een beetje leuk op de foto kreeg, zoals deze Grote Zilverreigeren een Bruine Kiekendief.

Wedstrijdje hardlopen over water

Het bleef echter mistig, al deed het zonnetje nog zo zijn best om door te komen.
LepelaarOp afstand kwam de Zeearend voorbij, maar hij veroorzaakte niet eens paniek op de plas.

Dat gebeurde wel toen een jonge Slechtvalk langskwam. De Kieviten vlogen opNoodlanding van een HavikBontbekplevier

Zwarte KraaiAalscholverKleine Zilverreiger

24 september 2014
In een toch al weemoedige bui besloot ik maar weer eens naar Hoek van Holland te gaan. Wie weet kwam ik nog een paar Huiskraaien tegen die de slachting overleefd hebben. In eerste instantie leek het daar niet op en moest ik het doen met een Huismusen een paar Oeverpiepers.

Bij het water alleen wat meeuwen en Smienten.

Na zo'n twee uur rondgelopen te hebben besloot ik maar weer richting auto te lopen toen ik HET geluid hoorde. Niet aan de boulevard, maar wat meer het duingebied in. Even zoeken en ja hoor, bingo! Huiskwaaien:

Ouder met jong

Ze zijn echter flink wat schuwer dan voorheen en verdwenen al snel weer. Wat verder het duingebied
in kwam ik er vier tegen. Een foto van niks, maar ze staan er alle vier op.Iets later laten ze zich weer bewonderen in de populier.KneuSpreeuwen doen zich tegoed aan de bessen.Uiteindelijk terug naar de auto en wie zitten er dan in de lantaarnpaal naast en tegenover de auto?

27 september 2014

Via de polder naar het Buytenpark. Er zijn daar nog steeds de nodige Boerenzwaluwen aanwezig.Torenvalk

Twee Ooievaars cirkelden langdurig boven het weiland.De eerste Smienten laten zich ook alweer zien.

Een Sperwer kwam met een prooitje vlak voorlangs.Doorgegaan naar Lentevreugd. Net door het hek kwam een Sneeuwgors gewoon meelopen over het pad. Kloppen
doet het niet dat je hem tot twee meter kunt naderen, maar het leverde wel een mooie serie foto's op.Ook hier een Sperwer op jacht.

GraspieperRietgorsTapuitDe Goudplevier is de tweede in het rijtje waarbij iets niet klopt. Die is al een week in zijn uppie bij de plas te vinden en ook zeer dicht te benaderen. Door de muggenellende van vorige week heb ik hem alleen op afstand gekiekt!Op de terugweg nog even naar Te Werve gegaan. De Eksters en Gaaien zijn druk bezig hun wintervoorraad
aan te leggen en verzamelen flink wat eikels.Overvliegende BuizerdFazantDeze Ekster ziet het niet meer zitten.

28 september 2014
Als je rust zoekt, geen zin hebt om te lopen en toch mooie dingen wilt zien, dan ga je naar de Tongplaat. Nadeel was wel dat het heel lang heiig bleef. Alles was echter beter dan de dikke mist van de vorige keer dat ik er was. In het begin was het één en al reiger wat er te zien was. Blauwe ReigerHeel veel Grote Zilverreigers

Kleine Zilverreigers waren er niet meer te zien.
Al snel kwam op afstand de Zeearend langs.AalscholverBruine Kiekendief

In de verte een HavikDe Zeearend kwam nogmaals langs, nu iets dichterbij.

Maar vandaag was de Visarend toch de smaakmaker. Drie keer kwam er één langs. Geen idee of het drie keer dezelfde was, maar wat is het toch prachtig als hij dichterbij komt zeilen en biddend en duikend een vis probeert te verschalken. En dat alles in de periode dat net het zonnetje goed doorkwam.

Richting auto toch nog net een Kleine Zilverreiger gezien.

Dagpauwoog.