Varia september 2012

1 september 2012

Een goed begin van september met prachtig weer. Lekker erop uit dus.
In de polder was deze geringde Ooievaar van dichtbij te zien.

Even later vloog hij vlak boven me weg.In Meijendel waren vandaag veel Buizerds te zien.Met dat mooie weer zijn er eindelijk veel Libellen.
Steenrode Heidelibel

en dat is goed voor de Boomvalkjes!Een biddend TorenvalkjeKleine Parelmoervlinder (vrouwtje)Een jonge Havik kwam op afstand langsNog even doorgegaan naar Lentevreugd, maar daar heerste de grote stilte.
Behalve de Huiszwaluwen viel er niets te zien.Zelfs de Torenvalkjes waren verdwenen. Pas bij de uitgang werd het wat drukker.
Rietgors

En nog éénBuizerdKauwtje
2 september 2012
Vandaag maar een "niet lopen dagje" ingelast. Begonnen in Vallei Meijendel, even in Lentevreugd geweest en weer geëindigd in Meijendel.
Ik zat vanmorgen goed en wel toen de Visarend aan kwam vliegen. De eerste die ik dit jaar zie. Alsof dat bekend was bleef hij/zij zeer langdurig boven me cirkelen, zodat ik alle kans kreeg foto's te maken.

Verder was er ook helemaal niets te beleven, dus na twee en een half uur ben ik richting Lentevreugd gegaan. Niet dat daar nu zoveel te beleven was.....
De gebruikelijke HuiszwaluwenVeel jonge Spreeuwen

GrasmusJonge GroenlingJonge RoodborsttapuitToch maar weer terug gegaan naar Meijendel. Nog steeds grote stilte en dan kan het zomaar gebeuren dat je in
slaap valt! Gelukkig was na een uurtje iedereen weer wakker
Twee Buizerds
(montage)en ook de Boomvalk liet zich weer een paar keer zien

dankzij de aanwezigheid van vele LibellenIn Rijswijk deze twee knapperds nog geschoten

5 september 2012

Het was behoorlijk mistig in de polder toen ik daar aankwam.Dat gaf een heel apart sfeertje: onder op het weiland niets te zien, boven in de lucht werd het door het brandende zonnetje steeds duidelijker zichtbaar.
Zeer aparte en mooie Buizerd in de mistPaniek bij de Kieviten

Jonge Spreeuw gaat er ook vandoorevenals een Wulp

Door naar Meijendel, maar daar was het vandaag wel heel stil. Twee uur in de Meijendel Vallei gezeten,
maar het enige gezelschap kreeg ik van de twee vaste Kraaien.Dan maar aan de wandel, dan zie je vaak meer.
KoolmeesEekhoornKrakeendTwee jonge Dodaarzen

Op het laatste moment toch nog twee Rovers gezien.
HavikBuizerd
8 september 2012

Van half elf tot drie uur in Meijendel en wat levert het op?
Een vlinder en een Buizerd!
Kleine VuurvlinderBuizerdVerder was er op een paar Houtduiven na niets te zien.
Op de terugweg via de Duivenvoordse Polder op afstand de mooie lichte Buizerd nog gezienTerwijl ik foto's sta te maken hoor ik vlak achter me gekrok. Alles afgezocht, maar geen Raven kunnen ontdekken. Nog
doorgegaan naar Rijswijk, maar zelfs Anton en Antonia gaven niet thuis.
Alleen wat (jonge)Meeuwen aanwezig.9 september 2011
Het is huilen met de pet op wat betreft de vogels. Vandaag ben ik in 6 uur tijd half Meijendel doorgelopen, maar de
opbrengst is gering.
Een Heggenmus liet zich gelukkig wel zienvrouwtje ArgusvlinderIn de Kijfhoek ging deze Buizerd er snel vandoor.Wel veel Libellen en Juffers te zien
Gewone pantserjuffers

12 september 2012

Vandaag wilde ik wel weer eens wat zien en dan moet je er moeite voor doen! Ik ben in de polder begonnen.
Daar de Zilverreiger, die eindelijk eens dichtbij stond.

Door naar Meijendel en op weg naar de boerderij voor het eerst in tijden de oude Buizerdman weer gezien.

Na een flinke wandeling tot aan de Kikkerberg en weer terug alleen een Buizerd op afstand en een Boomvalk gezien.Nog even het strand op geweest waar veel meeuwen waren. Zilvermeeuwen

Daartussen liep een Rosse GruttoDrieteenstrandlopertjesWitte KwikstaartWeer terug in Meijendel nog een Roodborsttapuiten KrooneendenHet strand smaakte naar meer met dit weer, dus door naar Scheveningen.
Daar waren behalve veel meeuwen ook veel Steenlopertjes

Eider

Meeuwen!

met KrabWaaikraai geniet van het zonnetje

Binnendoor nog even doorgereden naar de Zandmotor. Behalve veel meeuwenalleen een stukje strandvlijt gezienOp de terugweg in de berm bij Madestein nog deze twee Buizerds gezien. Leek ouder met jong.

15 september 2012

Als je 's middags een verjaardag in Berkel en Rodenrijs hebt, kun je net zo goed daarvoor maar eens bij de Ackerdijksche Plassen gaan kijken. Een mooi gebied, jammer dat je er alleen omheen kunt lopen, waardoor alles op grote afstand te zien is. Tenzij je natuurlijk van vogelhutten houdt en dat doe ik niet. Toch nog wel wat leuke dingen gezien.
Eén van de vele BuizerdsEen poetsende Lepelaar

Jonge Winterkoning tussen het riet

Nog een BuizerdVerzameling Ooievaarsen er kwam nog meer bijKuifjeAalscholverSmientSmienten en SlobeendSlobeendBoerenzwaluw

16 september 2012

Na eerst vergeefs twee uur bij de Meijendel Vallei gezeten te hebben, doorgegaan naar de Ganzenhoek. Daar was wat meer te beleven!
Grote bedrijvigheid bij de Mezen en de Fitissen.
PimpelmeesFitis 3xOok een Buizerd liet zich zien

Een jonge Slechtvalk en een Torenvalk waren spelend (?) een behoorlijk tijdje boven het meer bezig, terwijl de Kraaien luid schreeuwend protesteerden. Geringde Slechtvalk, maar helaas niet af kunnen lezen.De woerden hebben momenteel geen kleur bij de koppen.Grauwe VliegenvangerNog even bij de Starrevaart geweest. Daar volop Lepelaarsen KievitenBlauwe ReigerDe Parkganzen hielden een hardloopwedstrijd over water.19 september 2012
Ik wilde al lang een kijkje nemen bij de Groene Jonker en besloot dat vandaag maar eens te doen. Een werkelijk schitterend gebied waar je, in tegenstelling tot de Ackerdijksche Plassen, wel doorheen mag lopen. Enige nadeel is dat het wel moeilijk te bereiken is! Ik dacht er met een half uurtje wel te zijn, maar dat werd dus vijf kwartier.
Het was echter zeker de moeite waard.
Al bij binnenkomst werd ik toegepiept door een RietgorsOok hier genoeg LepelaarsBontbekplevier

Zwarte RuiterZoals in vele gebieden ook hier begrazers: schapen.die op een gegeven moment het pad blokkerden met een blik van: zie hier maar eens langs te komen!Dat is dus wel gelukt :)
ZilverreigerOeverloper

Bruine KiekendiefSlobeendWitte Kwikstaarten

Kleine Plevier

KokmeeuwDeze Kemphaan mocht je tot zeer dichtbij naderenEn nog twee Zwarte Ruiters

SmientEn het is dat ik naar de tandarts moest, anders was ik nog veel langer gebleven!

22 september 2012

Ik weet niet wat het is, maar er vliegt werkelijk niets in de duinen. Ik ben een flinke tijd in de Ganzenhoek geweest, maar het viel zelfs op dat je nauwelijks vogels hoort. Met veel moeite toch nog een paar Graspiepers gezien

en een paar Witte Kwikstaarten.Op de terugweg nog even naar het Elsenburger Bos geweest. Daar had deze Blauwe Reiger een snoek gevangenHet kostte nogal wat moeite om hem naar binnen te werken.

Een Kraai hoopte nog wat mee te krijgen.Maar dat kon hij vergeten.23 september 2012
Ik wilde nog wel even genieten voor de buien zouden losbarsten, dus om 7 uur de deur uit. Op weg naar een natuurgebied richting Gouda. Helaas liet Tommie me in de steek net bij Gouda en vertikte het om nog één aanwijzing te geven. Na wat vruchteloos rondrijden maar weer richting Groene Jonker gegaan.
Het was nog behoorlijk mistig toen ik er aankwam. De Kleine Karekieten waren wel goed zichtbaar.

Evenals de Rietgors

en de FazantHet klaarde echter snel op en meer vogels lieten zich zien.
Zwarte RuiterWaterral

op een gegeven moment zelfs tweePippi Langkous was ook thuis, want haar paard stond voor de deurook weer genoeg Witte Kwikstaarten
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand....en SmientenOm twaalf uur vond ik het mooi geweest dus weer richting Gouda gegaan. Via allerlei tussendoor weggetjes kwam ik bij een natuurgebied. Thuis opgezocht het bleek in de Lopikerwaard te liggen (nooit van gehoord!)Prachtig watergebied waar ook genoeg te zien was.
OeverloperJonge ZwanenEen Torenvalk, mooi biddend

en met succesLepelaar, die foeragerend de hele oever afliep

Fuutmet jongenTrosje SmientenGrote Zilverreigerook succesvol
Hapsliken weg

en bij de uitgang kwam de torenvalk nog even gedag zeggen!

25 september 2012


Met dank aan de kaakchirurg had ik vandaag een extra "vrije" dag. Het is echter niets voor mij om de hele dag binnen te zitten, dus even een frisse neus gehaald in Lentevreugd.
En dat werd een goede frisse neus! In eerste instantie alleen wat Huiszwaluwen aanwezig

Ineens zie ik bij een bedrijf aan de rand van Lentevreugd de Torenvalkjes zitten.Moeders gaat er gelijk vandoor. Pa blijft wat langer zitten....maar gaat er dan ook vandoor. Hij had honger, want in de verte zie ik hem bidden.
Als ik het hek weer door ben, zie ik hem op de loopbrug zitten met buit: Grote Groene Sabelsprinkhaan.Voor hij eraan begint moet er eerst een braakbal uit!je ziet hem hier nog in de keel zitten!(achteraf gevonden)en dan smullen maar (wel een sadist: eerst alle pootjes eraf trekken als hij nog leeft)

Er komen wandelaars aan, die gelukkig bleven staan

een pootje is alles wat er overblijft.Pa gaat opnieuw op jachten mams laat zich ook even zien, maar is veel schuwer dan paBehalve de Torentjes was er niet veel te beleven. Wat GraspiepersZwaluwen die over het water scherenPaapjeen een Roodborsttapuit.Als ik terugloop naar de uitgang kom ik twee bekenden tegen.Ma is gelijk weer weg, pa niet. Die kijkt me even aan en gaat dan rustig zitten poetsen.Als hij honger krijgt gaat hij er vandoor en blijft weer vlak boven mijn hoofd hangen.

Dan is het niet zo erg om een dagje niet te werken :)

26 september 2012

Vanmorgen weer een flinke wandeling in Meijendel gemaakt. Het wil daar echter maar niet lukken.
Er zijn nauwelijks rovers te zien. Ik zou toch wel eens willen weten waar dat aan ligt.
Wel één keer een Buizerd gezien.Grote Bonte SpechtJonge ZanglijstersVerder niets te zien,
's Middags naar Hoek van Holland geweest om jeugdherinneringen op te halen :) Het fototoestel gaat dan natuurlijk wel mee.
Jonge BergeendIk was er al een jaar of 8 niet meer geweest en wat is het daar veranderd!
De Pier is geheel gecultiveerd en er is niet veel te zien. Alleen wat Steenlopertjesen een paar MeeuwenDe gezelligheid is er wel weg. De enige plek waar je die nog terug vindt is aan de boulevard bij het Fort. Als je bij de vistenteen bakje kibbeling haalt wordt het door de meeuwen (en de Kauwtjes) zowat uit je handen gerukt.
Tussen al het geschreeuw hoor ik een geluid dat nogal lijkt op het krokken van de Raven. Het blijkt van de Huiskraaien af te komen.Verder alleen nog wat Scholeksters.


30 september 2012

Op de laatste dag van de maand begonnen bij de Starrevaart. Behalve een heleboel ganzen zaten er ook heel wat
Aalscholvers. Deze zat heel mooi in het vroege ochtendzonnetje.

Ook veel ZilverreigersKrakeendEen Sperwer kwam op afstand voorbijEn een Ganzenfamilie speelde verstoppertje achter het groen.

Om 10 uur ging de benzinepomp eindelijk open en kon ik door naar Lentevreugd om mijn vriend de torenvalk op
te zoeken. In de Duivenvoordse Polder kwam ik eerst nog deze Buizerd tegen.Pa Torenvalk deed vandaag nogal laag bij de gronds.Gelukkig kwam hij ook nog even vlak boven me 'hangen'om daarna weer een plekje op de grond te zoeken, waar hij uitgebreid zat te poetsen.

een paar meter vloogen weer ging zitten.

VinkOp de terugweg in de polder nog een leuk toetje. Ik reed op de scooter en zag ineens twee grote zwarte vogels spelend achter elkaar aan vliegen. Voor alle zekerheid toch maar een stel foto's gemaakt, hoewel ik twijfelde of het Raven waren.
Thuisgekomen bleken ze het wel degelijk te zijn geweest!