Varia oktober 2014

1 oktober 2014

Op Scheveningen was het vanmorgen mistig en stil. Er waren zelfs geen meeuwen te zien. Niet zo verwonderlijk, want even later bleken er drie vissersschepen op zee te varen en daar vlogen honderden meeuwen bij!

Een Steenloper poseerde even mooien verder moest ik het doen met een stel Oeverpiepers.Op weg naar de polder dacht ik een vos te zien, maar het bleek een rode tijger te zijn.Nog een half uurtje in de Duivenvoordse Polder gezeten, maar verder dan een Winterkoning kwam ik niet.Dan maar door naar het Buytenpark. Drie Torenvalken zorgden daar voor een klein feestje door constant in mijn buurt rond te hangen. Het begon al bij de eerste heuvel met een bepaald niet schuw exemplaar, dat gewoon zat toe te kijken hoe ik om hem heen liep om beter licht te krijgen.Samenvliegen van een Buizerd, een Torenvalk en een Kauwtje.

FazantvrouwTwee Torenvalken foerageerden langs de helling en vlak bij me was het raak.

Afsluitend nog even naar Te Werve gegaan. Na een Aalscholver,een Konijnhalfwas Fazant,Grote Bonte Specht,en een Groene Spechtkwam er nog een mooie afsluiter in de vorm van een jonge Havik.

4 oktober 2014

Volgens de weermannen het voorlopig laatste mooie dagje, dus nog maar een keer toegegeven aan mijn verslaving aan de arenden. Ik moest er vandaag echter wel heel veel geduld voor hebben. Ik zat al om acht uur aan de Tongplaat en pas om kwart over twee kwam de eerste van mijn favorieten langs.
In de tussentijd moest ik me vermaken met de Bruine KiekendiefEen stel KneuenVeel KievitenDodaars bij de Wintertalingenen bij de Goudplevieren, Kievit en KemphaanKleine Zilverreigeren een Sperwer.Maar na ruim zes uur kwam dan toch de Visarend en nog mooi dichtbij ook.

En weer anderhalf uur later kwamen twee Zeearenden ook nog even kijken.

5 oktober 2014

Toch nog een lekker dagje, al was de temperatuur wel een stuk lager. Na een kort bezoek aan de Duivenvoordse Polder, waar alleen een Buizerd te zien wasneergestreken bij de Starrevaart. Lekker plekje om te zitten, maar het enige dat ik te zien kreeg waren LepelaarsLepelaars

en nog eens Lepelaars.(en nog vijf Pijlstaarten)

9 oktober 2014


Na het schoolkamp was ik wel toe aan wat rust! Dat vond ik in het Buytenpark. Al bij binnenkomst vloog er een Torenvalk pal over me heen, dus de toon was weer gezet.Er waren vandaag zes Torenvalken die het park onveilig maakten

waarbij ze regelmatig van dichtbij te zien waren.

Ook een Torenvalk moet weleens wat lozenSamen met een KauwtjeFoeragerende Buizerd

SperwerBij de parkeerplaats van de Starrevaart de IJsvogel met wat geluk vast kunnen leggen.

Veel GoudplevierenHet lijkt op een Blauwvleugeltaling, maar kan best wat anders zijn!Nog even naar Scheveningen geweest, waar het helemaal hard waaide.Daardoor was er eigenlijk maar weinig te zien. Een enkele meeuw, zoals deze KokmeeuwOeverpieperTwee Tapuitenen een Paarse Strandloper.

Het prachtige weer maakte echter alles goed!

10 oktober 2014

's Morgens voor een crematie nog even gaan uitwaaien op Scheveningen. De trek begint nu op gang te komen en misschien was er nog wat leuks te zien. Grotendeels werd het echter wat meer van hetzelfde:
TapuitenOeverpiepers

Een Aalscholver kwam erachter dat er wat boven hem hing.en ging er snel vandoor.Het lijken egaal zwarte vogels, maar wat een kleurenpracht zit erin als de zon erop staat.

Langstrekkende Rotganzenen LepelaarsPeinzende ZilvermeeuwJe ziet het niet vaak, een Knobbelzwaan op zee.

ScholeksterSteenloperGraspieper

11 oktober 2014


Tussen de buien door even op Lentevreugd geweest. Toepaaselijk regende het vandaag Watersnippen.
Ik heb er wel een stuk of 50 langs zien komen vandaag.Ook de Baardmannetjes laten zich weer horen en heel af en toe zien. Het lijken er op Lentevreugd wel meer te worden.HerfsttijloosTorenvalk in actie

Gevolgd door een jagende Sperwer.Als de regen echter doorzet ben ik snel weg.

12 oktober 2014
Nog even terug naar de plaats van het schoolkamp, dan rijd je net zo makkelijk even door naar de Maasvlakte. Op weg naar het Luzerneveld kwam ik een Torenvalk tegen, die wel heel graag op de foto wilde en ook nog keek of ze er wel goed op kwam!

Zeehond

Op het Luzerneveld veel Tapuiten te zien

en een Paapje.Bij de Slufter een flinke zwerm Ringmussen.BuizerdVinkDeze Meeuw heeft waarschijnlijk een flinke klap van één van de windmolens gehad.Op de terugweg nog even gestopt bij de Rietputten in Vlaardingen. Met dit mooie weer zouden er toch wel de nodige
Baardmannen te zien moeten zijn. Dat klopte ook wel, maar ze bleven midden in de rietvelden en waren erg schuw. Met moeite twee mannetjes vast kunnen leggen.

Buizerd

PimpelmeesRoodborsttapuitNog een BuizerdOpvallend was dat er geen watervogels te zien waren. Zelfs geen enkele gans. De enige watervogels die ik gezien heb waren overvliegende Tafeleendenen Krakeenden.

15 oktober 2014

Op Scheveningen kon ik vanmorgen mijn voorraad Tapuitfoto's flink uitbreiden. Er waren er op beide havenhoofden genoeg te vinden en ze waren bereid even te poseren.Jammer genoeg was ik net niet snel genoeg om hem er mooi op te krijgen.

Ook kwamen er weer de nodige Rotganzen voorbij.

Tweedejaars ZilvermeeuwRoodborstIn het Buytenpark had ik nog maar net de scooter geparkeerd toen een Torenvalk al met prooi overvloog.

Nieuwsgierige Buizerd

SperwerEr waren veel Koperwieken, die in grote zwermen in de boompjes te vinden waren.Buizerd met Kraaien zonderNog meer Torenvalken. Er zijn er momenteel vier te vinden in het Buytenpark.

18 oktober 2014
Met dit prachtige weer hoopte ik de Zeearenden nog een keer te zien op de Tongplaat. Helaas lieten die zich niet zien, maar er was genoeg te beleven. Zo zijn er inmiddels al heel wat eendensoorten gearriveerd.

Die gingen regelmatig de lucht in als de Bruine Kiekendief langs kwam.Grote ZilverreigerGraspieperBuizerd, die ik bijna kon aanraken.

RingmussenVreemde eend in de bijt

HavikKolganzen

De Buizerd kreeg gezelschap van een soortgenoot.Vink

19 oktober 2014
Het was nog redelijk zonnig toen ik vanmorgen Lentevreugd inliep, maar al snel begon het dicht te trekken. Daarbij nam de wind ook steeds meer toe. Dat was te merken aan de hoeveelheid vogels die er rondvlogen. De Zilverreigers zochten beschutting bij elkaar.Deze kwam met moeite de lucht in.Ook de Sperwer had beschutting gezocht.KoperwiekEr waren wel veel Putters aanwezig.

In het Buytenpark was het helemaal stil. Alleen de vier Torenvalken waren bijna constant aan het vliegen en foerageren. De wind was intussen behoorlijk stormachtig geworden. Dan hoef je alleen maar op een heuvel te gaan zitten en een paar uur te genieten van het zweven, duiken, buitelen en zeilen op de wind van deze kleine valken.

Hier kwam de grote Buizerdvriend even meedoen.

Zoekplaatje: hoe zit deze valk in elkaar?Verder was er vandaag niets te zien. In Rijswijk weer een tijdje ouderwets bij de toren gestaan, waar
een stel Krakeenden in de stadhuisvijver zwommen.en een Blauwe Reiger mooi overvloog.

20 oktober 2014

Al was de voorspelling voor vandaag niet super, toch maar richting Maavlakte vertrokken. Ik hoefde daar ook geen spijt van te hebben, want behalve een buitje op de heenweg heb ik het bijna droog en behoorlijk zonnig gehouden. Er stond wel een gigantische hap wind, waardoor het af en toe moeilijk was de camera stil te houden. Helaas niet de Velduil gezien, waar ik eigenlijk een beetje voor ging. Wel een stel Zwanen dat over de zee scheerdeEen stuk of vier Tapuiten op het Luzerneveld.

RoodborsttapuitKoperwiekOok de Blonde Ruiter kunnen bewonderen

Volgevreten Buizerd

Bij het Oostvoornemeer vooral veel Rotganzenhoewel er ook nog wat Grauwe Ganzen overvlogen.BergeendenScholeksterAls afsluiter een Heggenmus

22 oktober 2014

Na een dagje binnenzitten, wilde ik er vandaag wel weer opuit. Hoewel er nog regelmatig een buitje viel
en het nog behoorlijk hard waaide, toch naar het Abtswoudse Bos vertrokken. Er waren maar weinig vogels die
zich lieten zien. Alleen een Buizerd waagde zich boven het rietvelden een stuk of twintig Koperwieken konden de bessen niet laten hangen.Een Merel pikte er ook nog eentje mee.RoodborstDe Blauwe Reiger had ook beschutting gezocht.Jonge HavikOp Scheveningen bleken de havenhoofden afgesloten te zijn, dus dan nog maar even door naar Lentevreugd.
Ook hier weinig te zien. Een Zilverreiger wilde opstijgen, maar zag daar al snel vanaf.Wel veel Kraaien (hier een mooi gekleurd exemplaar)en een stel Spreeuwen.

Bij de zoveelste bui ben ik toch maar naar huis gegaan.

23 oktober 2014
Vandaag waren de hekken op de havenhoofden in Scheveningen weer open. Toch waren er vanmorgen maar weinig vogels te bekennen. Alle meeuwen zaten op het strand, waarschijnlijk nog moe van het vechten tegen de storm. Er waren wel wat Scholeksters te zien.En de Rotganzen trekken nog steeds langs.Ook heel veel Oeverpiepers aanwezig

en wat Steenlopers.Deze straaljager kwam zeer laag en met een hoop herrie over de zee scheuren.Via de polder naar het Buytenpark gegaan. In de polder alleen de nodige Staartmezen aangetroffen.In het Buytenpark in eerste instantie alleen de onvermijdelijke Torenvalken die hun showtje weer weggaven.

Aan de waterkant nog een stel WatersnippenBergeendWilde Eenden een Paapje.Als ik over het ruiterpad tussen het riet loop zie ik ineens deze Buizerd zitten.Hij heeft mij zowaar niet in de gaten en komt zelfs nog dichterbij zitten.

Dit buitenkansje laat ik niet voorbij gaan en ik kan een mooie serie schieten.

25 oktober 2014

Het begon zo mooi vanmorgen in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij De Zilk. Mooi weer met een zonnetje en volop fluitende vogels. Hele groepen Koperwieken kwamen langsen een Goudvink liet zich leuk vastleggen.

Een Roodborst zong het hoogste lied

en een stel Staartmezen waren luidruchtig en herkenbaar te horen.Helaas trok het toen al snel dicht en het leek alsof de vogels met de zon waren vertrokken. Dan maar op jacht naar de
Damherten, zie er toch in groten getale zouden moeten zijn, maar ik had ze nog niet gezien. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen!

Tussendoor nog een Tjiftjafwat Kuifeendeneen Gaaien een Grote Bonte Specht meegepakt.

Als afsluiter toch nog een roofvogels gezien: een Buizerd.

26 oktober 2014
Meestal is wat je ver haalt lekker, maar dat ging vandaag niet op. Zowel op de Maasvlakte als op de Tongplaat was er vandaag niet echt iets bijzonders te vinden. Op de Maasvlakte begon het met een Vuurgoudhaantje op de blokkenVeel Torenvalkennog veel meer Spreeuwenen wat Kneuen.Bij het strand wat Wulpen

en op de plaat een stel rustende Zeehonden.Foeragerende Buizerd.

Op de Tongplaat bleef het ook rustig. Wat Graspiepers

GaaiTot twee keer toe een BuizerdNeurotische Kieviten, die door de regelmatige bezoeken van de Bruine Kiekendief en de Zeearend nu al opvliegen als er een Aalscholver langs vliegt.

En veel Grote Zilverreigers.

Ruzie met de meeuwen

29 oktober 2014


Het was vandaag echt een dagje met hindernissen. Ik ging op mijn nieuwe elektrische fiets op weg naar Scheveningen. Vies weer, dus kleddernat op het Zuiderhavenhoofd aangekomen. Er waren veel vissersboten op ze die net allemaal richting haven gingen. Helaas maar één Jan van Gent daarbij.Twee Paarse Strandlopertjes

Verder weinig te zien, dus door naar het Noorderhavenhoofd. Een Aalscholver zat daar lekker uit te rusten.Twee DodaarsAan de zeekant zag ik een Roodkeelduiker vlak bij de blokken. Een buitenkansje om die eens goed op de foto te zetten.

 

Ineens had ik door dat hij vastzat in het visnet dat daar door de Scheveningen 161 gespannen was. Hij deed flink moeite om los te komen, maar kreeg het niet voor elkaar. Snel de dierenambulance gebeld of die wat konden doen. Ze hadden zelf geen zeewaardige boot, maar zouden kijken wat ze konden doen. Ik heb nog een uur staan wachten, maar er gebeurde niets. Uiteindelijk toch maar weggegaan in de hoop dat ze toch nog zouden komen. Tot overmaat van ramp bleek ook de accu van de fiets nog leeg te zijn, dus dan maar gewoon fietsend naar huis. Als ik bij het Westduinpark fiets, wordt ik gebeld door de dierenambulance dat er een medewerker op het Noorderhavenhoofd staat. Dan maar weer terug en gelukkig niet voor niets. Via de brandweer wordt de reddingsmaatschappij ingeschakeld en die gaan er met de boot op af.
Het kostte wat moeite, want de Roodkeelduiker liet zich nog niet zo makkelijk pakken, maar uiteindelijk hebben ze hem kunnen vangen, lossnijden van het net en is hij door de dierenambulance overgebracht naar De Wulp om even bij te komen en het net van de poot te verwijderen, waarna hij weer terug gezet wordt.Bravo mannen! Het kan dus nog! Hopelijk eind goed al goed en ik kon voor de tweede keer op weg naar huis!

31 oktober 2014
Vandaag is de Roodkeelduiker teruggezet bij het Zuiderhavenhoofd.