Varia oktober 2013

2 oktober 2013

Vandaag weer eens een ouderwets ochtendje op Lentevreugd beleefd. Al bij aankomst zag ik Pa Torenvalk op het
boompje bij de ingang zitten. Ik heb lang getwijfeld of Pa er nog wel was, maar na vandaag kan ik zeggen: zo kennen we hem weer! Eerst mag ik weer heel dichtbij komen

en als hij uiteindelijk wegvliegt komt hij pal boven me bidden.

Zoek ik wat kastanjes bij elkaar voor de klas, komt hij er gezellig bijzitten.Verder was er ook genoeg te zien. Buizerds zijn er volop aanwezig. Montage:En een Sperwer kreeg het aan de stok met wat Kraaien.Veel SpreeuwenJonge HavikRietgorsNog twee uurtjes in Meijendel gezeten, maar daar was weinig te zien. Alleen een Grote Zilverreigeren een Bont ZandoogjeDan maar door naar Scheveningen. Onderweg een Zwarte Zwaan bij de Golfbaan.Helaas op Scheveningen ook weinig te zien.
Een jonge Spreeuw

Een Bruinviseen Oeverpieper

en bij het wegrijden nog een SperwerAl met al toch geen slechte oogst.

5 oktober 2013

Op deze prachtige nazomerdag begonnen op Scheveningen. Na de Bruinvis van afgelopen week was het nu de beurt aan een Zeehond. Hij had schijnbaar honger, want er werden twee vissen achter elkaar gevangen en naar binnen gewerkt.Grote SternTwee Tapuiten in het zonnetjeDoorgegaan naar de Zandmotor, maar daar was niks te beleven. Wel op weg er naartoe door de duinen een Kneuen een biddende BuizerdToch nog even terug naar Scheveningen. Het was inmiddels een heel stuk drukker geworden, maar toch nog wat leuke dingen gezien.
Een stuk of zes OeverpiepersEen jonge Visdief

KanoetKauwtjeTerug via de Duivenvoordse Polder in de hoop Pietje Bell nog even te zien. Die zag ik dus niet, maar ik dacht wel even een Raaf te zien landen op een hoogspanningsmast. Gauw een paar foto's gemaakt, maar het bleek toch een Kraai te zijn. Thuisgekomen zag ik dat PB op dezelfde mast zat!De Buizerd zat wel op de vaste plek

6 oktober 2013

Vanmorgen met frisse moed weer op pad gegaan naar Lentevreugd, Het vele lopen van gisteren had echter zijn tol geëist en één voet zat op slot. Dat werd dus niet veel lopen vandaag! Maar ook op afstand kun je mooie foto's maken.
Nieuwsgierige ree (helaas tegen de zon in)

Buizerd

Helaas vond er vandaag een herfstwandeling plaats georganiseerd door de IVN. En daar kwamen veel mensen op af.
Teveel naar mijn smaak, dus ik was al gauw vertrokken. Op naar de polder! Daar lang kunnen genieten van de eerste
gearriveerde overwinteraar

en een mooi pyjamafuutje dat luid bedelend achter moeder aanzwom.En met succes. Moeder duiktvangt een visjeen brengt het bij het jong.Omdat er verder weinig beweging in de Slechtvalk zat

nog even doorgegaan naar Scheveningen. Prachtig weer, maar meer dan gisteren was er niet te zien. Het was echter heerlijk
zonnig, dus ik zat prima!
De schuwe Tapuit liet zich weer een paar keer zien.evenals de jonge Visdief

Je hebt tegenwoordig ook al parachutes met een motortjeZilvermeeuw met buitVeel Oeverpiepersen veel Steenlopertjes

9 oktober 2013

Het Buytenpark stond vandaag al op het programma, maar als er dan in de Droogemaakte Grote Polder in Leidschendam Zwarte Ibissen worden waargenomen, blijf je daar wel even hangen. Er was echter geen Ibis te bekennen. Die zagen het slechte weer waarschijnlijk ook al aankomen!
Dan maar door naar het Buytenpark. Daar is altijd wel wat te beleven. Kruising BrandgansWulpJonge Havik

GroenlingTurkse TortelEen Haas sprong over een slootje en bleef nog eens kijken wat voor sprong hij had gemaakt.

Pa Toren kwam zich vlak boven mijn hoofd nog even uitsloven.Een flinke groep Ooievaars vloog in de verte.Op de terugweg toch lang in de Droogemaakte Grote Polder blijven hangen door een vrouwtje Toren die dichtbij op jacht ging.

Ze dook naar beneden, maar helaas.

Poging twee had meer succesZe kreeg echter geen rust van de Kraaien en ging er uiteindelijk met de buit vandoor.Deze lange onderbreking bracht me wel geluk. Alle vogelaars waren al verdwenen toen ik bij een ander bruggetje ineens iets donkers bij de oever zag. Toch nog een Zwarte Ibis!En hoeveel geluk kun je hebben: alvorens in een greppel te verdwijnen paradeerde hij of zij een tijdje voor me langs,maar vloog daar weg toen een stel eenden daar ook landde.Het was inmiddels behoorlijk donker bewolkt geworden, maar bij de kust was het nog zonnig en licht. Dan nog maar even door naar Scheveningen. Ook in de Duivenvoordse Polder nog een Torenvalk die een muis te grazen nam.Op Scheveningen veel wind, maar weinig vogels. Alleen een stel Zilvermeeuwenen wat Steenlopertjes. Via Duindorp naar huis. De Huismussen schijnen toch niet te lijden hebben gehad onder het
Torenvalknest, want er zaten er toch heel wat.In gezelschap van wat Koolmezen.12 oktober 2013
Op weg naar de polder even opgehouden door de schaapskudde.Dat gaf gelijk de gelegenheid weer even op te warmen, want het was smerig koud op de scooter met dat mistige weer!
In de polder was vandaag weinig te bekennen, dus maar weer doorgegaan naar het Buytenpark. Pa Toren zat al op een boompje te wachten.Iets achter hem een Buizerddie echter niet lang van zijn rust kon genieten.

Twee Bokjes gingen er ook maar vandoor.Twee exemplaren van een voor mij onbekende paddenstoel. (waarschijnlijk een Plooirokje)

PimpelmeesOok de paarden in het Buytenpark hebben een nieuw kapsel.

Verder weinig te beleven dus nog maar even naar Meijendel. Behalve een Torenvalkeen Koperwieken een Heggenmuswas er ook niet veel te zien. De rest van de tijd lekker in het zonnetje op het strand gelopen.
Er waren veel scheermessen aangespoeld waar veel meeuwen op afkwamen, Grote- en Kleine Mantelmeeuwen,
Zilvermeeuwen

maar ook de Kraaien pikten hun graantje mee.Deze Zilvermeeuw had liever een visje.

16 oktober 2013

Dat is geluk hebben. Tussen alle regen precies vandaag een droog dagje.
Begonnen in Scheveningen dat was geen verkeerde keus. Bij aankomst zat er een Aalscholver op de stenen van het Zuiderhavenhoofd. Hij bleef rustig zitten toen ik dichterbij kwam. Blijkt het gewoon een geringde Kuifaalscholver te zijn! Totaal niet schuw en ik heb een half uur van heel dichtbij van hem kunnen genieten.

Flirten met de cameraFilmpje met de telefoon gemaakt.

Verder was er ook niet veel. Er vloog nog een Middelste Zaagbek voorbijEen Zilvermeeuw met een grote beken veel Oeverpiepers

Nog even door naar de Grote Droogemaakte Polder in Zoetermeer, maar dat ging niet helemaal zoals gepland.
Flink onderuit gegaan met de scooter op het natte wegdek. Toch nog even rondgekeken daar.
Buizerd

Inktzwammenen een Kraai die een restant vis buit had gemaakt.Wees maar niet bang, ik heb geen belangstelling!

Uiteindelijk met een zeer pijnlijke rechterkant toch maar voortijdig naar huis gegaan.

19 oktober 2013
Een mooi begin van de vakantie vandaag. Begonnen in Scheveningen. Daar was maar weinig te zien vandaag, Wat Paarse Strandlopertjes

Aalscholverkolonie ging op padVeel OeverpiepersVeldleeuwerik

en GraspieperMaar daar bleef het bij. Dan maar weer door naar de Polder. Op weg van de Starrevaart naar het Buytenpark zag ik ineens de zes Zwarte Ibissen staan.

Helaas verdwenen ze steeds verder naar achter.Dan maar door naar het Buytenpark. In de Drooggemaakte Grote Polder zat een Torenvalk heel dicht langs
het fietspad.

Vloog iets verder naar achter

en nam een bad.In het Buytenpark alleen een stel Wintertalingen gezien.

Op de terugweg nog even bij de Ibisplek staan kijken. Terwijl ik met Guido sta te kletsen komen de Ibissen weer aangevlogen en hebben er nog een flink tijdje rondgebanjerd.Tot de regen spelbreker werd en ik maar naar huis ben gegaan.

20 oktober 2013
Eerst maar eens lekker uitgeslapen, het is tenslotte vakantie, en daarna naar Lentevreugd. Nog even op het punt
gestaan gelijk weer terug te gaan, want er was alweer een rondleiding door Staatbosbeheer, maar ze waren nog
maar net begonnen, dus snel erlangs dan heb je er verder geen last meer van.
Bij de eerste waterpartij hoorde ik een bekend geluid: Baardmannetjes! Die heb ik daar nog niet eerder gezien.
Nu alleen opvliegend, want je kan er niet dichtbij komen.In het bekende boompje zat ma Torenvalk.Ze kreeg gezelschap van een stel Spreeuwen.Behalve wat rek- en strekoefeningen reageerde ze daar niet op.Dat werd anders toen de Kraaien arriveerden die het Torentje daar niet duldden.

Een jonge Slechtvalk kwam voorbij.

Jonge BuizerdRoodborsttapuitHeggenmusGroenlingIntussen wilde ma Toren weer terug naar haar boompje.

Op de terugweg nog even doorgereden naar het Buytenpark. Onderweg een OoievaarIn het Buytenpark geen vogel gezien, maar wel een Rivierkreeft, zomaar langs het fietspad.Terugrijdend kwam het badderende Torentje van gisteren me nog even begroeten.

En op de plek waar gisteren de Ibissen zaten, zat nu een Buizerd

21 oktober 2013

Begonnen in Scheveningen en daar maar blijven hangen. Op de eerste plaats was er genoeg te zien en ik had ook weinig zin door te gaan met een scooter die na de val aan alle kanten rammelt. Toch nog maar een paar tie-wraps erbij!
In het eerste stuk een Middelste Zaagbek. Helaas was het nog te donker om een behoorlijke foto te maken, maar ik kreeg later een herkansing.
De Oeverpieper was de eerste die er behoorlijk op kwam.

Vandaag weer een Kuifaalscholver die zich langdurig liet bekijken. Deze keer een ongeringd exemplaar.

Eider

Roodkeelduiker

De Middelste Zaagbek kwam ook nog een keer kijken.Gewone AalscholverZilvermeeuwNog even op het Noorderhavenhoofd geweest. Daar alleen een Jan van Gent op afstand.22 oktober 2013

Nog maar een keer begonnen in Scheveningen met de verwachting dat het een stralende dag zou worden.
Dat viel eigenlijk nog wel een beetje tegen. Er stond een stevig briesje en de zon verdween regelmatig.
Kuifje liet zich gelijk zien

maar had geen om net als gisteren langdurig te poseren en ging er al snel vandoor.

Op afstand een Zwarte Zee-eend

Paarse StrandloperKuifje kwam nog even terugOok de Middelste Zaagbek liet zich weer mooi vastleggen.Het Aalscholvereilandje. Kuifje op de voorgrondJonge Zilvermeeuw met zeesterDaarna werd het wel erg druk en viel er niets meer te zien, behalve deze ijzeren vogel.Nog even doorgegaan naar Te Werve. Buiten de BuizerdWeinig vogels gezien. Het was echter heerlijk van de herfst genieten en de tamme kastanjes en beukennootjes
vlogen je om de oren.KrakeendenEn je staat toch wel even gek te kijken als je dit op een drijvende boomstam ziet: RoodwangschildpadHij ging er snel vandoor, maar kwam toch even kijken of dat enge mens al weg was.Iets verderop zie ik er nog twee aan weerszijden van een Blauwe Reiger.

24 oktober 2013

Met mooi weer naar Scheveningen moeten is geen straf, al is er nog steeds weinig trek te zien. Ook vandaag niet en dan is het een beetje meer van hetzelfde, maar het blijft mooi om te fotograferen.
Paarse Strandlopers

Oeverpiepers

Dwars door een blok gefotografeerdAalscholver op de uitkijkNieuwsgierige Huismussen

Ik heb weleens commentaar op de zeevissers, maar zoals deze Zilvermeeuw een krab mishandelt voor hij hem opeet slaat ook alles

Toch nog een nieuwe ster aan het front: de ZeekoetDe Zwarte Zee-eend dobberde ook weer langs

En natuurlijk liet de Kuifaalscholver zich weer uitgebreid foeragerend zien. Een echt duikertjedat met zijn sierlijke duiken
regelmatig een visje boven haalt..

26 oktober 2013

Nog één dagje mooi weer in het vooruitzicht. Eerst naar Lentevreugd geweest. Daar was het behoorlijk stil.
Wel heel veel Kraaien en Kauwtjes en in de verte de Torenvalken gezien. Ook opvallend veel Watersnippen
gezien

en natuurlijk hordes Spreeuwen.

Na heel veel geduld hebben wat Baardmannen kunnen fotograferen.en als verrassing kwamen de twee Raven nog even overvliegen.Daarna doorgegaan naar de Polder bij de Starrevaart. In eerste instantie geen Ibissen te bekennen. Wel komen er al steeds meer Smienten

en de Meerkoeten kregen het door het mooie weer alweer met elkaar aan de stok.Grote Zilverreigeren dan toch nog vijf Zwarte Ibissen die regelmatig een mooie ronde vlogen.

Vijf zwarte en een witte

27 oktober 2013
Na de regen van vanmorgen wilde ik vanmiddag nog even uitwaaien. Nou, dat is gelukt! Het werd alleen geen
uitwaaien, maar opboksen tegen de storm. Af en toe had ik gewoon moeite om met de scooter overeind te
blijven. Ook de Torenvalk in de polder had er moeite mee. Hij scheerde laag over het veld en werd af en toe
gewoon opzij geworpen.Daar had de Toren in het Buytenpark minder last van, die kwam weer boven me "hangen".SmientenVerder vloog er weinig. Nog even door naar Lentevreugd. Ook daar weinig vliegwerk door de stormachtige
wind. Deze jonge Schotse Hooglander had een mooi plekje in de luwte van een heuvel.Grote ZilverreigerKramsvogelReuzenbovistEn Spreeuwen,
 heel veel Spreeuwen.

30 oktober 2013

Na een verdrietige en zeer hectische dag op school wilde ik vandaag eens goed uitwaaien. Daar kreeg ik op Scheveningen alle kans toe, want er stond nog een stevige wind.
Behalve wat overtrekkende Rotganzenen een stelletje Paarse Strandloperswas er echter weinig te zien. Dan maar eens gaan kijken wat er nu zo groot is aan de Grote Aalscholver.
Alles dus!Grote kop, grote dikke snavel, grote poten en een groot lijf.Helaas ging hij er al snel vandoor.

Gewone Aalscholver

Door naar de Polder. Daar werd een Buizerd belaagd door een Kraai.En PolderPietje was zomaar thuis!In het Buytenpark waren veel Groenlingen

en een paar Putters daartussen.Ook hier een Buizerd.

Op de terugweg waren de Zwarte Ibissen weer aanwezig. eerst vier, later kwam er de vijfde bij.

KievitWilde Eend