Varia november 2014

1 november 2014

Vandaag een herkansing met een nieuwe accu voor de fiets! Weer begonnen in Scheveningen met schitterend weer. De gisteren weer vrijgelaten Roodkeelduiker was niet meer te zien en heeft dus het ruime sop gekozen.
Voor mij restte een paar Paarse Strandlopers

en wat Steenlopertjes.Daarna de duinen in. Genoeg overtrekkende kleine vogels op afstand. Alleen een stel Buizerds kwam wat dichterbij

en twee Dodaarzen.

Het werd pas echt leuk in de Duivenvoordse Polder. Op mast 20 zat namelijk Pietje Bell lekker te vreten. Het kleed is nu helemaal veranderd in het volwassen kleed. Hij handhaaft zich nog steeds in de polder, ondanks de grote concurrentie van langstrekkende Slechtvalken en de nodige knokpartijen die dat oplevert.In Rijswijk snel even Te Werve in. De Groene Specht zat weer op zijn vaste plekjeevenals de Zwarte Kraai.KuifeendAls ik naar huis fiets hoor ik bij de kinderboerderij weer het harde gesnater van een Kwaker.

2 november 2014
Nog zo'n mooi dagje, alleen met een stevige wind erbij vandaag. Dat was te merken, want niet veel vogels lieten zich zien. Na een rondritje een paar uurtjes in De Horsten gezeten.
Twee keer een Torenvalk gezien,

een jonge Havik.Moeizame vlucht van een Grote ZilverreigerTrosje Smientenen een Vink

5 november 2014
Brrrr, wat een koud en mistig weer was het vandaag. Ik kreeg er al spijt van dat ik mijn thermosfles met warme chocola niet had meegenomen! Ik hoopte dat het snel zou openbreken, maar dat is de hele dag niet gebeurd. Op Scheveningen zat het echt potdicht. Ik kon nog net deze Aalscholver zien vliegenen de stereo schreeuwende Zilvermeeuwen.Dan maar door naar het Buytenpark. Daar was het zicht iets beter. De bepaald niet schuwe Buizerd liet zich ook vandaag weer redelijk dichtbij zien.De Torenvalken deden wat rustiger aan.GraspieperJonge Knobbelzwaan

RoodborsttapuitFazantvrouw

RietgorsBij de parkeeerplaats van de Starrevaart liet de IJsvogel zich wel zien, maar niet vastleggen. Dat was anders bij de
Goudhaantjes. Zes van deze piepkleine vogeltjes waren op zoek naar voedsel.Pimpelmees

Nog even in de polder op een bankje gezeten. Een groep Koperwieken en Kramsvogels kwamen me gezelschap houden.
KoperwiekKramsvogelOvervliegende KolganzenGroene Specht bij de HorstenIn Rijswijk nog even bij de toren geweest, waar Antonia alweer aanwezig was, evenals een Winterkoningen een overvliegende jonge Havik.

8 november 2014

Wat een verschil met woensdag! Het was nog wel frisjes, maar een lekker zonnetje erbij maakte het een stuk beter te
verdragen. Prachtig weer om foto's te maken en als de vogels dan ook nog meewerken....... Het begon al goed op
Scheveningen. Zo'n dertien Paarse Strandlopertjes zaten lekker te pitten op de blokken.ZilvermeeuwAalscholver

Een Jan van Gent kwam net langsvliegen toen ik bijna bij de kop van het Zuiderhavenhoofd aankwam. Als hij twee minuten gewacht had, stond hij er beter op!OeverpieperBij het duin een Zwarte Roodstaart

en een HuismusOok nog een tijdje op het Noorderhavenhoofd gezeten en toeval of niet, er kwam weer een Roodkeelduiker langs. Deze keer gelukkig niet vast in een net, maar wel mooi dichtbij.

Eind van de morgen doorgegaan naar De Horsten. Veel kleine vogels, zoals de StaartmeesKoperwiekOok de Raven lieten zich even zien. (en horen!)Een jonge Havik boven mijn hoofd foeragerend

Twee keer een Zwarte Kraai

BuizerdGaaiIn de polder komen steeds meer Smienten.9 november 2014
Toch nog een lekker dagje, ondanks de sombere voorspellingen. Het werd een herhalingsrondje van gisteren:
eerst naar Scheveningen en dan door naar de Horsten. Niet zo succesvol als gisteren, maar toch wel leuk.
Prachtige zonsopkomst in Scheveningen.Een Scholekster langs de zeeEen groep van een stuk of veertig Paarse Strandlopers met een paar Steenlopertjes ertussen.

Veel Bruinvissen bij de toegang naar de havenEn er was weer een Roodkeelduiker aanwezig.Krakeenden

In de Horsten was een Raaf beter hoorbaar dan zichtbaar.De jonge Havik vloog ook weer hoog over.BuizerdHerfsttafereeltjeKoperwiekIn de polder in het zonnetje nog even blijven steken bij een Buizerden een stel Smienten.

12 november 2014

Net op mijn vrije dagje was het weer een stuk minder dan de dagen ervoor. Gelukkig begon het droog, dus op naar het Buytenpark, hoewel het vandaag beter Buizerdpark genoemd kon worden. In totaal vijf Buizerds gezien. De eerste vloog langs met een prooitjeEen tweede zat iets verderop op een paaltje.Toch ook nog één Torenvalk gezien.Langsvliegende Buizerdeen jonge Buizerd probeert op een wel heel dun takje te landen,maar dat wordt niet geaccepteerd door de aanwezige Eksters.

Als deze Buizerd verjaagd is, gaat hun aandacht naar de tweede aanwezige Buizerd.En natuurlijk was ook de bekende jonge Buizerd er weer.Verder alleen een jonge Havik gezien.Ook nog even De Horsten in geweest. Ook hier een Buizerd in het weilandPutterNa een flinke bui van drie kwartier moest ik het doen met bijna alleen maar kleine vogels. Alleen
een jonge Havik vloog nog over.BoomkleverKoolmeesVinkEen Zwarte Kraai verstopt eikels.Spreeuwen

KolgansGrauwe Ganzen.

16 november 2014


Wat een takkenweer dit weekend! Al vanaf het moment dat ik vrij ben regent het! Van al dat binnenzitten word ik echter ook niet vrolijker, dus vandaag toch maar even twee uurtjes naar buiten. Niet dat het veel zin heeft, want er is bijna niets te zien en als je wat ziet krijg je het niet goed op de foto. Mopper, mopper ## Een ronde door Rijswijk leverde alleen een stel Pauwenwat Slobeenden (die er ook nog gelijk vandoor gingen)

en een Torenvalk op.Na even opwarmen en twee bakjes thee in de blokhut bij Henk Slegten nog even naar Te Werve gegaan.
Daar was het, zo mogelijk, nog stiller. Een stumper met myxomatoseGelukkig lopen er ook nog gezonde konijnen rond.De Fazant had het duidelijk ook niet naar zijn zin.Moeder Fuut is nog niet van haar jong af.Woensdag hopelijk beter weer!

19 november 2014

Het was droog vandaag, maar dat was het dan wel. Donker, somber weer en helemaal windstil. Toch vol goede moed op de fiets richting Scheveningen. Helaas was het zicht niet best, dus alleen dichtbij kunnen kijken. Vuurgoudhaantje op de blokkenGoede vangst voor deze AalscholverAls ik via de duinen naar de polder ga zie ik een Groene Specht op het gras zitten. Hij gaat er echter gelijk vandoor als ik stop.Gelukkig komt hij even later nog even in een boom zitten.Terwijl ik naar de Specht sta te kijken hoor ik ineens gekrok en zie een grote zwarte vogel wegvliegen. Raaf in zicht, dus schieten maar. Het blijkt echter toch een Zwarte Kraai te zijn.De Raven zitten nog in de boom,maar gaan even later toch even Kraaitje pesten.Ook bij de Starrevaart was het rustig en het zicht matig. Wel de vier Kleine Zwanen gezien die daar al enige tijd verblijven.TafeleendenWilde EendKievitenPijlstaartenOp de mast in de Papenwegse Polder zat de bekende Slechtvalkvrouw goed verstopt.

Langsvliegende KnobbelzwanenEen klein rondje De Horsten leverde alleen een Buizerden een Grote Zilverreiger op.22 november 2014
Eindelijk weer een prachtige herfstdag met veel zon. Als eerste maar weer eens een kijkje genomen op Lentevreugd.
Momenteel is het vooral het domein van de Kraaien en de Spreeuwen, maar zo nu en dan zie je nog wel eens wat anders.
Graspieper

TorenvalkRoodborstKonijn geniet van het zonnetjeZe blijven prachtig, vooral als ze in de zon zitten: de Spreeuwen.Zes Watersnippen vlogen tig rondjes om een goed plekje te vinden.Voor ik bij het Laantje van Van Wissen van Pietje Bell kon genieten, kwam eerst deze Sperwer voorbij.Bij de Starrevaart zitten inmiddels al negen Kleine Zwanen.

TafeleendEen prachtige Wilde EendSmient

Moeilijk vast te leggen, maar toch redelijk gelukt: de IJsvogel

23 november 2014

Niet zo heel veel tijd vandaag, maar toch met de scooter richting Midden Delfland gegaan. Als eerste naar Vockestaert.
Daar kreeg een Kraai een cursus ondersteboven vliegentoen hij een Torenvalk opjoeg.

Grote ZilverreigerSmient,die helaas net te snel vloog om in beeld te blijven.Blauwe ReigerVer en tegen de zon in een voorraadje WulpenDie helaas opgejaagd werden. (wel mooi met de nevel)

Spuit elf wilde alleen op de foto.Nog meer Smienten.Badderende Wilde EendMaar het mooiste was toch wel in Vlaardingen. In de polder een paartje Roeken. Voor mij een nieuwe soort voor de lens en gelukkig een stuk minder schuw dan de Raaf.

Op de terugweg nog een Buizerd langs de kant van de weg.26 november 2014

Ondanks het grauwe weer en de kou vanmorgen toch op de fiets gestapt om naar De Banken te gaan. De laatste
dagen werd daar een zeer late Visarend waargenomen. De heenweg was al een ramp door alle omleidingen, maar
daar aangekomen was er ook geen Visarend te bekennen. Twee uur staan blauwbekken, maar alleen een Buizerd
gezien.Terug door de duinen ging een stuk makkelijker, hoewel een heel stuk kouder. Gelukkig was de warme chocola meegegaan en een paar stops in het Westduinpark leverde toch nog wat leuke plaatjes op.
Boomklever

GoudhaantjeStaartmeesBoomkruiperOp Scheveningen alleen een Zwarte Roodstaart

en vijf overvliegende Kleine Zwanen gezien

Tijd om naar de warme kachel te gaan!

29 november 2014
Gelukkig weer een prachtige, zonnige dag, maar oh wat was het koud. Helemaal als je op de scooter rijdt!
Toch vol goede moed op weg naar Scheveningen. Volgens mij was het vandaag de trekdag voor de Aalscholvers
en de Futen. Honderden heb ik er langs zien komen.Verder alleen flink wat Paarse Strandlopers

en een Zeehond.

In de Polder alleen een Torenvalk gezien,dus dan maar door naar de Starrevaart. Daar de rest van de middag genoten van de twee IJsvogels bij de
parkeerplaats.Er werd regelmatig een visje gevangen.