Varia november 2013

2 november 2013

Na een heftige, emotionele ochtend met de creamatieplechtigheid van mijn collega, had ik, ondanks het slechte weer, toch wel even behoefte aan een wandeling. Nog maar even het Abtswoudse Bos ingedoken. Volop herfst en vaak is er dan weinig te zien, maar ik had geluk.
Een Slobeend in overgangskleedHalfwas FuutHavikEen Torenvalk op jacht naar een muis.

en twee Buizerds die vlak voor me langs vlogen.

3 november 2013

Zeer wisselend weer vandaag. Het ene moment een strak blauwe lucht, het volgende moment een kletterbui.
Daarbij nog een stevige wind; kortom: echt herfst!In Vlaardingen eerst naar de Broekpolder gegaan. Daar volop Kramsvogels te zien.Een TorenvalkEn een Buizerd, die er snel vandoor ging toen ik hem op de foto zette.Hij wilde echter toch wel heel graag terug naar zijn plekje en bleef boven me cirkelen om te zien wat ik deed.Hij blijkt trouwens geringd te zijn.Doorgegaan naar de Rietputten. Veel Baardmannen zien vliegen, nog meer gehoord, maar er deze keer helaas
geen een op de foto kunnen zetten.
Wel een jonge Havik.Torenvalk

Een Sperwerman in het felle zonlicht terwijl het erachter al onweerde.Ook heel veel Slobeenden.

En een Buizerd die op zijn gemak in het weiland zat.

6 november 2013

Vandaag had ik maar een half dagje vrij en het weer was ook niet best. Dan maar een beetje op de stenen paden blijven! Begonnen in Scheveningen met een klein zonnetje. Er was echter maar weinig te beleven.
Alleen de Grote Aalscholver, die flink stond te wapperen

en wat vredesduifjes gezien.Dan maar door naar Kijkduin. Tot aan de Zandmotor was het ook niet veel, maar teruglopend door het duin werd het toch nog gezellig. ZilvermeeuwEen Torenvalkeen paar Vinkeneen Putter

Een verstekeling in de duinenen vlak bij de rotonde vloog er nog een Jan van Gent over.Helaas was het toen al weer tijd om richting cursus te vertrekken.

9 november 2013
Na twee uurtjes Rijswijkse Slechtvalk richting polder gegaan. Helaas geen onverdeeld genoegen. Drie flinke hagelbuien over me heen gekregen en er bijna de brui aan gegeven. Gelukkig niet gedaan, want toch nog wel leuke dingen gezien.
KuifeendDe Grauwe Ganzen hebben geen sloten meer nodig om te kunnen zwemmen.Na hagelbuien verschijnt de regenboog.Gelukkig klaarde het daarna flink op.
EksterKramsvogel

FazantMerelvrouwEn dankzij Pa Torenvalk heb ik weer wat mooie plaatjes aan de verzameling Torenvalken toe kunnen voegen.
Zo kwam hij op ooghoogte bidden

bleef nog een flink tijdje vlakbij rondvliegenen foerageerde zelfs vijf meter onder me toen ik op de heuvel stond.Op de terugweg nog een ontmoeting met de Zwarte Ibissen.

HaasIn Te Werve niets meer gezien, behalve wilde Cyclamen

10 november 2013
In de hoop dat het weer beter werd dan gistermorgen toch maar met de scooter op pad
gegaan. Nou, niet dus. Nog meer (hagel)buien dan gisteren en dan is er niet veel te zien.
Gelukkig kwamen de vijf Ibissen nog overen landden niet te ver weg, net als er een zonnetje begint te schijnen.Siamese IbisNog even door naar het Buytenpark Daar veel Groenlingenen Putters.Een Buizerd gaat er gauw vandoor

en Pa Torenvalk probeert zichzelf droog te krijgen op een paal.Als ik de zoveelste hagelbui over me heen krijg en de scooter er een half uur over doet om te starten houd ik het voor gezien en ga naar huis. In de Duivenvoordse Polder nog even snel deze Buizerd meegepakt en dan gauw naar de warme chocola!

13 november 2013

Een prachtige dag! Niet alleen qua weer, maar ook met wat ik gezien heb. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Op
Scheveningen was niets te beleven. Alleen in de binnenhaven een besmeurde Roodkeelduiker.Dan maar door naar Lentevreugd. Ik was het hek nog niet door of Pa Torenvalk kwam aangevlogen, was even aan het bidden en dook naar beneden. Met een dikke muis ging hij op een paaltje zitten,om iets later door te gaan naar een ReuzenbovistDat zat niet zo lekker, dus dan maar door naar de kastanjeboom.Een Schots Hooglandertje in het ondergelopen gedeelteJonge HavikOvervliegende Kleine ZwanenRoodborst

Nog een tijd geprobeerd de Baardmannen op de foto te krijgen, maar dat lukt eigenlijk alleen als ze
opvliegen.Dan nog maar even naar de polder, maar als ik net wil wegrijden met de scooter komt vanachter ineens Pa Toren tevoorschijn. Het leek wel of hij naast de scooter had gezeten en nog even wat wilde laten zien voor ik weg ging. Weer pal boven me bidden, een muis vangen en dichtbij op een paaltje gaan peuzelen.

Dit stukje was niet lekker. (ziet er ook niet lekker uit)Hij zat zo dichtbij dat ik probeerde een filmpje te maken. Ik wilde de camera op een paaltje zetten, maar raakte daarbij het
schrikdraad. Daardoor maakte ik zo'n wilde beweging dat hij er gauw vandoor gingen een stukje verderop de maaltijd voortzette.Dan nu echt naar de polder. Daar een Buizerd die eindelijk eens bleef zitten toen ik stopte om een foto te maken.

Twee Zilverreigers probeerden elkaar te imponeren

Er waren ook wat SmientenPietje Bell uit Rijswijk was er en als toetje kwamen de twee Raven nog even een Kraai wegjagen.

16 november 2013
De beloofde zonnige dag bleef grotendeels uit. Mistig, koud weer was er wel. Toch maar op pad gegaan en dat was niet voor niets. Het leek weer een Torenvalkdag te worden. In de Droogemaakte Grote Polder in Leidschendam kwam de vrouwtjes Toren weer mooi boven me bidden.

Iets verderop ineens een snoekduiken weer een veldmuis het haasje.

In het Buytenpark alleen een knuffelend Kraaienpaartjeen terug in de polder poseerde een Grote Zilverreiger mooi.

Doorgegaan naar Lentevreugd. Bij de ingang zat Pa Torenvalk al te vreten.En is even later nog een keer te zien op de bramenstruik.

Halverwege Lentevreugd zaten Pa en Ma er samen.En ook ma laat zien dat ze muizen kan vangen.

Als ik nog een stuk gelopen heb en weer onder de boom loop zie ik weer een Toren zitten. Die heb ik wel genoeg, dus ik loop door. Twee tellen later vliegt de valk weg en valt een Kraai aan. Wow, dat heb ik nog niet eerder gezien. Meestal is het omgekeerd. En het gaat er ook nog flink fel aan toe!
Het blijkt echter een jonge (ongeringde) Slechtvalk te zijn.

Hij gaat nog even in een boom verderop zitten,maar vliegt dan toch weg.Ook een (juveniele?) Blauwe Kiekendief laat zich verrassen als hij op de grond zitmaar dat duurt niet lang.Iets verderop tref ik weer de jonge Slechtvalk in een boom.maar daarna wordt het in rap tempo donker. Op naar de warme chocola thuis.

17 november 2013

Een half dagje op pad, de rapporten moeten tenslotte ook af, dus al vroeg weg. In de polder PB op de bekende mast.Als er echter een trein passeert en de machinist luid naar me toetert, gaat hij er vandoor. Dan maar verder naar Lentevreugd. Het begint al gewoonte te worden dat Pa Toren me gelijk komt begroeten. Uitsloverig scheurt hij een paar laag over me heenwaarna hij in de kastanjeboom plaatsneemt.Ik zie echter in de verte een andere bekende van me: de jonge Slechtvalk in gezelschap van drie Kraaien.Hij heeft echter geen zin in me en gaat er vandoor zodra ik dichterbij kom.Tot mijn verbazing keert hij echter al gauw weer terug in gezelschap van een eveneens jong vrouwtje.


Spelend en luid kakelend verdwijnen ze over de bosrand.

Jammer dat het zulk nevelig weer was.Ma Toren was ook presenten liet nog even zien hoe je een muis vangt.Pestende Koniks.BuizerdRoodborstBlauwe Reiger bijna op de horens.Schotse Hooglander waagt de oversteek.Uiteindelijk liet de Blauwe Kiekendief zich ook nog een paar keer zien.

Als ik hem in de buurt van de kastanjeboom sta te fotograferen komt ineens Pa Toren overvliegen, roepend en maar kijken naar de Blauwe Kiek. Het leek wel of hij me wilde waarschuwen voor gevaar!

En bleef het daar maar bij. Als ik naar de uitgang loop komt hij nog even een gevangen muis laten zien.Als ik op het ventpad naast de Katwijkseweg nog even langs Lentevreugd rijd om te kijken of ik de
Slechtvalk nog zie, zit hij op een schuurtje langs de kant van de weg.Sta ik bij een Buizerd te kijken langs de slootkant, wie komt eraan?

En als ik weer terugrijd om naar huis te gaan zit hij weer in een boom langs de weg.

Als ik aanstalten maak om weg te rijden gaat hij er ook vandoor.20 november 2013
Warme chocola mee, dikke trui aan warme schoenen aan en nog vernikkelen van de kou. Dat is in het kort de omschrijving van deze dag. Het zonnetje scheen nog wel eventjes, maar dat duurde niet zo lang. Net genoeg om de Slechtvalk op Lentevreugd op een afstand in het zonnetje te zetten.Hij had echter prooi en wilde mij daar niet bij hebben.Pa Torenvalk vond mijn vorige stukje niet zo leuk; hij liet zich maar één keer op afstand zien.Behalve de Stormmeeuwwas er niets te beleven, dus maar door naar de Starrevaart. Gelukkig niet druk in de hut, dus daar kon ik even opwarmen. Nou ja, opwarmen, met die open luiken lukte dat ook niet echt. Wat er aan vogels was zat dichtbij de hut, zoals de Zwarte Ruiter

Slobeenden

Pijlstaarten

Paniek onder de Smientenen net als ik de Brilduiker wil fotograferenkomen de zes Ibissen aanvliegenDaar hebben we nog een flink tijdje van kunnen genieten. Voor het eerst dat ik ze zo dichtbij had.

Intussen was het al ijswater gaan regenen. Dus nog even de Brilduikervrouw meegepakt en dan gauw naar huis.

23 november 2013

's Morgens grauw en somber,'s middags prachtig weer. Dan 's middags maar op pad gaan. Begonnen in Lentevreugd, waar het in eerste instantie erg stil was.
Wel veel SpreeuwenEen groep van zeven Rotganzen vliegt een paar rondjes.

En er vloog nog wat vreemds over. (Ik zou er niet in durven!)Blauwe ReigerMaar de show werd toch weer door Pa Torenvalk gestolen. Vlak boven me bidden

duiken

en smullen maar.Iets later bij de uitgang zit hij op een struik.Terug door de Duivenvoordse Polder. Terwijl ik op een bankje wat warme chocola drink om op te warmen hoor ik ineens luid krokken. Een Raaf! Maar waar? Uiteindelijk ontdek ik hem op de hoogspanningsmast.

Als ik naar de scooter loop om wat dichterbij te komen, verschijnt nummer twee en verdwijnen ze samen richting de Horsten.
Die kant op gegaan zie ik ze nog in de verte vliegen. (montage)Bij de Horsten aangekomen zit er één in een boom, maar die gaat er gelijk vandoor.

24 november 2013
Een typisch dagje van veel rijden en lopen om wat te zien. Begonnen in Scheveningen, waar het koud en regenachtig was. Behalve een Oeverpieperen een verwaaide Kraaiwas er niets te beleven. Dan maar door naar Lentevreugd. Het eerste dat ik daar zag was ook een Kraai.ZilverreigerMoeder TorenNa twee uur lopen richting uitgang als er een Sperwerman langs komt.

Buizerd

In de verte zie ik Pa Toren in een boom zitten. Die vandaag dus niet, denk ik......... Tot ik bij de uitgang kom.....En daarna kom ik hem bij het wegrijden nog een paar keer tegen.

In Rijswijk nog even naar Te Werve gegaan, Beetje troosteloze boel. Op wat Blauwe Reigersen ook hier een Kraai naheerste er de grote stilte.
Deze gewoon omdat het zo mooi is!

27 november 2013

Een druk dagje vandaag met een jarige dochter en rapportbesprekingen. Dat werd dus een snelle ronde naar Scheveningen. Geen verkeerde keuze, want in korte tijd toch veel moois gezien.
Allereerst een stel Paarse StrandlopertjesEen mannetjes Eider kwam mooi dichtbijOok nog even bij de Grote Aalscholver gekeken.I am the greatest!

Ready for take off

Dit zag er een stuk minder goed uit bij de KokmeeuwAls ik bij het Noorderhavenhoofd sta te praten komt er een groep van een stuk of 20 Sneeuwgorsen
aanvliegen. Ze landen keurig vlak bij op de kopjes bij het strandje. Wat een geluk, de eerste keer dat ik
ze zie.

Op het strandje nog een gewone Aalscholver

Op weg naar huis nog even in Rijswijk gaan kijken na een tip van Minke. Ik had ooit een melding gezien van een Ransuil op die plek, maar het is toch echt een Bosuil.Dit is even een snelle schifting van de foto's, misschien verandert er nog wat of komt er nog wat bij.
En dan gauw naar school!