Varia maart 2015

1 maart 2015

Laatste vakantiedagje en tegen de verwachting in toch weer mooi weer, hoewel er een flinke hap wind stond. Ik besloot maar eens naar Oostvoorne te gaan om te kijken of ik de Pestvogels kon vinden. In eerste instantie niets te vinden, maar ineens zie ik een groepje aan komen vliegen en in een boom vlak bij me landen. En met zo'n mooie blauwe lucht als achtergrond kun je dan leuke plaatjes maken.

Even badderen

Knap winderig!

Ladenen lossen.

PoetsenZe werden echter constant gepest door een Ekster, die het er niet mee eens was dat ze in 'zijn' boom zaten.
Na een paar keer even opgevlogen te zijn, gingen ze er uiteindelijk toch vandoor.Verder was er niet veel te zien. Alleen een Buizerd langs zien vliegen.En bij het Oostvoorne Meer een stel Rotganzen.

4 maart 2015
Nog steeds veel wind, dus de verwachting was niet hoog gespannen vandaag. Op Lentevreugd was ook weinig te
beleven. Bij de ingang wel een RoodborsttapuitEn bij het ondergelopen grasgedeelte een Grapieper.En zomaar midden in het veld een Iris.Na anderhalf uur lopen alleen nog een Holenduifen op afstand een overvliegende Slechtvalk gezien.Dan maar een kans wagen in De Horsten. Daar zijn overal Grote Bonte Spechten te horen én te zien.

Raaf met een lekker hapje.BoomkruiperJonge havikmet gelijk er achteraan een Sperwer.Een volwassen Havik landt net in een boom als ik aan kom lopenmaar zodra hij me ziet is hij ook gelijk weer weg.
Grote Mantelmeeuw

7 maart 2015

Als er bij de toren vanmorgen niets te beleven is fiets ik door naar de polder. Vandaag maar weer eens Duivenvoorde in. In het weekend wordt er tenminste niet gewerkt! Op het veld langs de oprit lopen en vliegen vijf Ooievaars.Al is er werkelijk geen pad dat niet overhoop ligt, toch aan de wandel gegaan. Het is gelijk raak, want het eerste wat ik zie zijn twee Appelvinken

Haas in het weiland. Verstard, geschrokken of nieuwsgierig?Toch maar snel weg!Laag overvliegende Havik

Eekhoorntje dat zich niet liet afleiden tijdens het smikkelen.

Schreeuwende BuizerdGrote Bonte SpechtIn Rijswijk was bij de toren nog steeds niets te zien, dus nog even een uurtje Te Werve in gegaan. Een welbesteed uurtje! De lente lijkt ook bij de vogels op komst te zijn. Er wordt volop gebaltst en de nesten worden in gereedheid gebracht.
Badderende MerelStaartmees

Jagende Sperwer

Natuurlijk ontbrak de Groene Specht vandaag ook niet. In tweevoud zelfs. MannetjeVrouwtje

Twee Vuurgoudhaantjes sloten het rijtje.

8 maart 2015
Vooral in Rijswijk bij de toren 'gehangen' vandaag. Tussen het valken kijken door me bezig gehouden met alles wat er nog te zien was, zoals een overvliegende TorenvalkKokmeeuwen, waarvan sommigen al aardig op kleur beginnen te komen.

Deze Pimpelmezen zijn een nest aan het bouwen in de paal van de verlichtingsspots

Macho GansHet blijft komisch om te zien hoe die ganzen badderen. Ze draaien volledig om in het water.Voor een verjaardag moest ik naar Berkel, maar onderweg nog even in Zoetermeer naar de Ransuilen. Het was even zoeken, want ze zaten vandaag wel heel goed verstopt. Vijf stuks zijn er nog aanwezig. Vier van de vijf op één foto

Twee Buizerds vlogen tijdens de zoektocht over.In Berkel was nog een echtpaar Torenvalk aan het foerageren.En van de twee had succes!

11 maart 2015

Het was zo lekker zonnig toen ik vanmorgen naar Lentevreugd vertrok. Gelukkig maar, want ik had maar een half dagje i.v.m. een studiemiddag. Naarmate ik echter dichter de bestemming naderde trok het steeds meer dicht en op de plaats van bestemming zag je geen hand voor ogen meer. Toch maar even een flinke ronde gelopen in de hoop dat het zou open trekken.
Ik had echter mijn fototoestel wel in de auto kunnen laten...... Ik hoorde genoeg, maar de plaatjes werden toch wel erg mistig. PutterEen Buizerd had mij niet door toen hij in de boom voor me landdemaar na het klikken van het fototoestel was hij ook gelijk weer weg!

Graspiepers

Meneer Wijdbeens (Rietgors)De Koniks hadden ook het voorjaar in het hoofd en er was alweer flink strijd.In Rijswijk nog een jonge Knobbel die wilde landen.

14 maart 2015
Het was smerig koud, stevige wind, grauw en er was niets te zien. Fietsend door de polder vroeg ik me af wat ik hier eigenlijk deed. Toch nog maar even langs de Starrevaart. Chagrijnig en koud als ik inmiddels was dacht ik al dat daar natuurlijk ook niets te zien was. Alleen een stel jonge Knobbelzwanen waren nog een beetje in het zicht. Knobbelzwanen? Daar waren ze eigenlijk toch wel een beetje te roze voor. De verrekijker bracht uitkomst. Het bleken vier Flamingo's te zijn! Die had ik in deze omgeving nog nooit gezien! Ruim drie uur lang ben ik toch blijven hangen, tot ik zowat aan de grond vastgevroren zat.Even leek het erop of het maar van korte duur zou zijn, maar gelukkig landden ze na een rondje vliegen weer.Een Lepelaar vliegt overBaltsOp de terugweg via de polder trof ik nog een Raaf.

15 maart 2015
Al is het aan het weer nog niet te merken, toch wordt het lente! Vandaag in de Duivenvoordse Polder geweest en daar was net een lam geboren.Moeder wijst haar kind even de weg naar de uier

en ook de eerste jonge Nijltjes gezien.Twee overvliegende LepelaarsKauwtjeVerder was er maar bar weinig te zien.
In Rijswijk nog even Te Werve in geweest. Ook daar erg rustig. Wel een Fazant die wel heel graag op de foto wilde. Hij liep recht de lens in!

Volgens mij had hij een teek,Als beloning kreeg hij een pinda. (lijkt zo wel familie van de uilen)en dan krijg je gelijk weer dat tevreden kokkelende geluidje.
Ook het vrouwtje was aanwezig, maar die wilde juist niet op de foto.De Groene Specht alleen op afstand gezien.

22 maart 2015

Vanmorgen gammel uit mijn bed gekomen, dus het werd vandaag een kort uitje. Een uurtje Westerpark, omdat ik toch even in Zoetermeer moest zijn. De takken beginnen al uit te lopen, maar toch waren de Ransuilen nog goed te zien. Vier waren er vandaag aanwezig. Hier drie van de vier.Af en toe zijn ze best redelijk te fotograferen.Ineens alertheid bij één van de uilen.....Drie mensen vinden hun plaatjes niet mooi genoeg en twee ervan gaan dwars door het struikgewas om dichter
bij de boom te komen waarin de uilen zitten. Dan kun je hier op wachten....Eén gelukje: twee van hen kwamen er iets gunstiger voor te zitten.Weliswaar vanaf de achterkant, maar kijk eens wat een klauwen.Nieuwsgierig naar beneden kijken.

Verder vijf Buizerds die baltsend en soms ook knokkend door het luchtruim gingen.

Scholeksters

Krakeend.

25 maart 2015
Na een regenachtig ochtendje vanmiddag nog even naar Te Werve geweest. Er was echter maar weinig te zien.
Het Groene Spechtenvrouwtje liet vanuit een boom weten dat ze er was.er vloog een Buizerd overLijster op zoek naar een dikke worm.en een Boomklever was op zoek naar nestmateriaal.

Ook bij de valken was niets te zien.

28 maart 2015
Er werd weer een bak regen verwacht, dus vandaag maar eerst op pad gegaan en daarna de boodschappen gedaan.
Het werd een rondje Lentevreugd, dan was ik tenminste snel bij de auto als de bui losbarstte. Het begint alweer wat
drukker met vogels te worden. Aanvankelijk alleen de 'blijvers':
RoodborstWinterkoningOp afstand een KneuGroenlingen (hoe komt het toch dat ik het zo'n chagrijnige vogel vind? De uitdrukking? Het geluid?)Grote Bonte SpechtOvervliegende BuizerdDe Tjiftjaf is ook weer in het land.KramsvogelHeggenmusen volop baltsende en piepende Graspiepers. Het werd intussen wel Singing in the Rain.

Dus snel naar de boodschappen!