Varia juli 2012

1 juli 2012

Een heerlijk, maar berekoud dagje gehad. Vanmorgen eerst bij de Starrevaart geweest om te kijken hoe het met de jonge Torenvalkjes ging. Vanuit de hoogte kon ik ze alle drie zien in een donker hoekje.Net toen ik naar beneden ging kwam er een ouder en was er ineens een hoop gevlieg van vier valken.Ze gingen alle kanten opTwee landden er precies om de bocht waar ik reed, dus snel de scooter neergezet en lopend die kant op gegaan.
Ze zaten vlakbij het fietspad en laag bij de grond blijvend kon ik een paar mooie plaatjes maken.

Deze vrouwtjesfazant wilde ook voor Torenvalk spelen.Via de Duivenvoordse Polder, waar -behalve een foeragerende Torenvalk- niets te zien was, doorgegaan naar de
Ganzenhoek.Op weg daarnaartoe nog even gestopt voor een Buizerd boven de KlipNa een flinke wandeling lieten de Grote Lijsters (totaal 4 gezien) zich mooi kiekenEvenals een stel Witte Kwikstaarten

En wat hebben ze een mooi afdakje annex bankje geplaatst bij de ingang van de Ganzenhoek.
4 juli 2012
Doordat ik al vroeg naar de diplomauitreiking van mijn dochter moest, maar kort tijd om op pad te gaan. Alleen even naar de Starrevaart geweest, maar geen Torenvalkjes kunnen ontdekken.
Wel langdurig kunnen genieten van een stelletje Rietzangers.Nadeel van het zitten in het gras bij het water was wel dat ik al snel lekgeprikt was door de muggen. Dus daarna
doorgereden naar de Leidschendammerhout. De runderen hadden het ook erg warm en stonden lodderig in het water.Grauwe Ganzen

7 juli 2012

Vanmiddag een flinke ronde Wassenaar en omgeving gedaan. In de polder was weinig te zien. Alleen de Brandganzen.In de duinen kwam deze Zwarte Kraai me gezelschap houden.In de verte spelende BuizerdsVerder was er niet veel te beleven, dus dan maar door naar de Starrevaart.
Daar zat deze Rietgors flink heen en weer te wiegen in het door de wind soms bijna plat liggende riet.Dat werd op een gegeven moment te gortig en hij vloog weg.WulpBij de Leidschendammerhout Putters met jongenVisdiefje

9 juli 2012
Vandaag via Starrevaart naar Lentevreugd gereden.
Bij de Starrevaart weer geen Torenvalkjes gezien. Wel een keer in de Vogelhut gekeken. Niks voor mij, maar nu was ik de enige en dan valt het nog mee!
Vanuit de vogelhut mooi deze jonge Kokmeeuw met een dikke buit vast kunnen leggen.Helaas liet hij de vis los waarna een volwassen Kok (een ouder?) er mee vandoor gingProtesterend zwemt hij er nog achteraanmaar helaasBergeenden hebben last van de KokmeeuwenJonge Kuifeendjesmet moeder samenKievitRietgorsvrouwtjeDeze jonge Kraai kwam ik tegen op weg naar de Duivenvoordse Polder

Lekker dollen in de weiNog maar net aangekomen in Lentevreugd kwam deze Boomvalk over me heenvliegenVeel Graspiepers te zien.KneuvrouwtjeVlak bij de uitgang op afstand nog een Torentje op zoek naar wat lekkersLandurig biddenden met succes!In Rijswijk nog een jonge Blauwe Reigeren een jonge Aalscholver

10 juli 2012

Een dagje Duivenvoordse Polder, Starrevaart en Leidschendammerhout dat iets anders eindigde dan verwacht.
Als eerste zag ik in de Polder een Tureluur op afstand.Bij de Starrevaart één van de Torenvalken op zeer grote afstand gezien.
Dichterbij was dit Visdiefje

GierzwaluwVliegende Wilde vrouwtjeseendIn de Leischendammerhout een foeragerende Buizerd.

Toen ik terug wilde rijden naar de Polder zag ik ineens een jonge Buizerd aan de rand van het fietspad in een boom zitten. Snel de scooter verderop neergezet en terug geslopen. Hij was er nog!

Een paar keer vloog hij even op, maar ging telkens een paar bomen verder weer zitten.Uiteindelijk ben ik maar doorgereden naar de Duivenvoordse Polder. Daar trof ik Guido en dan blijf je even kletsen. Ineens zien we een schaap op haar rug liggen. (Foto's Guido Aijkens)Even aangekeken, maar er kwam geen beweging in. Dus wat doe je dan? Over het hek en er naartoe. Dat was nog niet zo makkelijk. De slootje zijn net te breed (voor mij) om de sprong er overheen te wagen. Dus helemaal omlopen terwijl je er vlakbij bent.Gelukkig maar achteraf gezien. Als ik bijna bij de doorgang naar het weiland ben waar het slachtoffer ligt zie ik ineens een schapenkop boven het water uitkomen. Een schaap in de sloot! Die had mijn hulp nog harder nodig, dus geprobeerd haar eruit te trekken. Dat is loodzwaar en zij zat helemaal vastgezogen. Dat ging me nooit alleen lukken. Dus brede armbewegingen en zwaaien naar de (inmiddels) beide heren, maar die zwaaiden vrolijk terug.
Uiteindelijk het schaap beetgepakt en met alle kracht op de kant gesleept. Het dier was al zo uitgeput dat de poten niets meer deden. Gelukkig was Guido er inmiddels ook bijgekomen. Helaas konden we niets meer doen dan haar een stuk van de sloot af leggen en hopen dat zij weer op krachten komt.

En het schaap op haar rug? Dat was inmiddels zelf overeind gekomen!

11 juli 2012
Vandaag via de Duivenvoordse Polder naar de Starrevaart naar de Duinen en weer terug via de Duivenvoordse Polder.
Als eerste natuurlijk even gaan kijken hoe het met het schaap Black Mollie was. Ze was al van verre te herkennen.Het zag er redelijk goed uit. Ze lag veel, maar stond af en toe op, strompelde wel, maar at regelmatig wat en ging dan weer liggen. Hopelijk is het strompelen door de krachtsinspanning die ze heeft gedaan om uit de sloot te komen en is dat na een paar dagen verdwenen. Wie weet hoe lang ze in de sloot heeft gelegen!
Een Zilverreiger kwam ook even een kijkje nemen.

 

Twee Ooievaars waren zo slim om achter deze kranen met speciale grijparmen om rommel en vuil uit de watergangen te halen aan te gaan. Er zat vast wel een kikker tussen.Het weer klaarde zienderogen op en bij de Starrevaart waren de Rovers druk bezig met de voedselvoorziening.
Zoals de Torenvalk

en de Bruine Kiekendiefvrouwmet succesEen ouder Kievit was het er niet mee eens dat ik het jong op de foto zetteen protesteerde luid en duidelijk.In het duin wederom grote stilte. In de twee uur dat ik er zat is er niets langsgekomen. Net als ik wil gaan komt er in de verte een rover aan., die er ineens met grote snelheid vandoor gaat. Gelukkig wel mijn kant op. Een Havik.

Terug in de polder nog een Bruine Kiekman gezien

En ik denk dat ik maar dierenredder ga worden!
Deze kleine Egel zat midden op het fietspad en dat is niet zo´n handige plek voor kleine stekeltjes.Dus die mocht in het gras verder dutten.

12 juli 2012

Na een schapencheck eerst naar de Starrenvaart geweest. Daar als eerste op afstand een Buizerd gezien.Jonge Rietgorsen

Jonge PuttersVervolgens zeer langdurig van de Bruine Kiekendief kunnen genieten.

Twee jongenTerug via de Duivenvoordse Polder. Daar zag ik deze Torenvalk met zijn prooi op de weg zitten.Hij moest wel snel wegwezen, want er waren twee kapers op de kust.Er waren sowieso veel Torenvalkjes te zien.OoievaarHeel hoog in de lucht een Wespendief

Fuut13 juli 2012
Na de hele morgen regen 's middags toch nog even buiten gespeeld. Helaas was ik iets te vroeg gegaan, want ik heb nog een paar flinke plensbuien over me heengekregen. Gelukkig wat later een lekker zonnetje en flink wat wind, dus ik was weer snel opgedroogd. Ook de vogels wilden even de vleugels strekken, want er was genoeg te zien. In de Duivenvoordse Polder liep deze Lepelaar rond.

De Ooievaar had het wat hogerop gezocht.Zowel bij de Starrevaart als in de polder heel wat Torenvalkjes gezien. Deze bij de StarrevaartDaar ook weer lang kunnen genieten van vader Bruine Kiekendief.

een jonge Kiekendief

En terug bij de Duivenvoordse Polder weer de Torenvalkjes

15 juli 2012

Vandaag een Wespendiefdagje in de Duivenvoordse Polder. Al om 7 uur present, maar de eerste actie kwam om half negen.
Het vaste mannetje kwam recht op me af vliegen en verdween in het bos.Waar hij zo'n 20 minuten later weer uitkwam. Geen prooi zichtbaar.

Rond kwart over 10 kwam ineens het vrouwtje uit het bos vliegen met een raat.

Ook nog een Buizerd langs zien komen met prooi.Rond half vijf ineens twee Wespendieven in de lucht, waarvan er één een kikker had gevangen.Was er dan niets anders te zien?
Ja hoor genoeg, maar op grote afstand. Alleen het Visdiefje liet zich regelmatig van dichtbij bewonderen.


16 juli 2012
Met de "heerlijke" vooruitzichten voor het weer in het achterhoofd weer lekker vroeg op pad gegaan. Na een snelle check bij het stadhuis voor de valken (die wederom niet thuis waren) doorgereden naar de Duivenvoordse Polder. Prachtig in de vroege morgen met een stralend zonnetje. Genoeg te zien ook weer, maar wel alles op afstand.
Grote Zilverreiger (montage)BuizerdWespendief (montage)Havik

Torenvalk (montage)Foeragerende Bruine Kiekendief vrouw

Helaas begon het daarna te regenen en dat ging niet zachtjes. Dus door de stromende regen naar
huis!

17 juli 2012
Een heerlijk dagje, waarbij het over het algemeen zelfs redelijk droog was! Het begon al goed in de Duivenvoordse Polder.
Ik zat er nog maar net of een jonge Raaf vloog langs

Deze Haas kwam me gezelschap houdeneven later gevolgd door een Hermelijn.

Een jonge Witte Kwikstaart zat langs de slootkant te poetsen

Fuut met jongDeze Buizerd kwam bij de Starrevaart vlak boven me vliegen

Moeder Duck met jongenProoioverdracht bij de Bruine Kiekendief. Vader komt met prooiLaat de prooi vallenJong duikt ernaarHebbes!Jonge KiekVader KiekEven later weer een kikkerprooi, waar alle drie de jongen op af gingenTerug nog een keer via de Duivenvoordse Polder. Daar kwam nog een Wespendief overvliegen met buit. Geen idee wat de
buit was.

Een flink schreeuwende Buizerd vloog ook vlak boven langsEn wat in eerste instantie een Boomvalk leek, blijkt een jonge Slechtvalk te zijn.

18 juli 2012

Vandaag maar een half dagje op pad geweest in de Duivenvoordse Polder en bij de Starrevaart. Toen was ik wel genoeg uitgewaaid, want wat stond er een wind! Je kon er gewoon tegenaan leunen.
Vanmorgen begonnen in de polder en dan kom je op de vroege morgen wel eens rare weggebruikers tegen:Deze haas had geen zin in een praatje en liet me zijn staart zien.De jonge Witte Kwikstaarten waren met vijf stuks weer present.

Voordeel van de harde wind is dat de rovers laag overvliegen. De Wespenman vloog laag in de luwte van het bos langs.Een uurtje later kwam hij terug met prooi. Ik had geluk, want hij vloog een paar ererondjes boven mijn hoofd.Jonge HolenduifVeel jonge Spreeuwen in de polderDoor de vele regen staan de weilanden blank. Een paradijs voor de vele meeuwen.Bij de Starrevaart waren er ook maar weinig vogels in de lucht. De vaste Buizerd vloog wel even langsEn van de Kiekendieven was alleen moeder met prooi in de lucht te vinden.


19 juli 2012
Opnieuw stormachtig weer in de Duivenvoordse Polder, alleen werd het nu regelmatig afgewisseld met buien.
De Bruine Kiekendiefman liet zich echter niet weerhouden om op prooijacht te gaan.

Een Scholekster was het hier niet mee eens.Jonge WaterhoentjesDe Visdiefjes blijven grappig om te zien in hun pogingen een visje te verschalken. Deze keer een geringd exemplaar.Ook de Tijgerwespendief kwam nog even langs

en lastig gevallen door een meeuw
20 juli 2012
De hele morgen in de Duivenvoordse Polder gezeten, maar er heerste grote stilte daar. Geen rover te bekennen!
Wel een stel overvliegende Slobeenden.en de eerste keer dat ik daar Halsbandparkieten zag!RoodkopvuurkeverNog net een flits van een IJsvogeltjeKoolwitjeUiteindelijk maar naar Lentevreugd gegaan. Al bij het neerzetten van de scooter zag ik een Buizerd vliegen!Vliegmontage van een GraspieperKneuSint-JacobsvlinderDit Schotse Hooglandertje komt net boven het paaltje uit en kan hem dus mooi als schurkstok gebruiken.Zeer langdurig kunnen genieten van een Torenvalkenfamilie met drie jongen.

De kinders in de boom

Crocosmia "Lucifer"Vlak bij de uitgang nog getracteerd op een concert van twee RoodborsttapuitenEn als je dan al bij je scooter staat komt er nog even een Wespendief langs! Laat het nu ook nog het mannetje
zijn dat bijna dagelijks in de Duivenvoordse Polder te vinden is.

21 juli 2012

Een middagje Ganzenhoek. Het was niet druk wat betreft de vogels, maar wel met mensen. Ik heb dus maar mijn rustige plekje opgezocht. Wat verder weg vloog een Buizerd langsEn ik schijn dit jaar een abonnement op Torenvalkjes te hebben

BoomleeuwerikGrote Lijster

Koorddansen op hoog niveau

Op de terugweg via de Duivenvoordse Polder was de Bruine Kiekendief weer op jacht.

Boomkruiper

Grote Bonte Specht

22 juli 2012
Vandaag al vroeg in de polder en wat was het koud zo vroeg! De hele polder in nevelen gehuld.
De jonge Slechtvalk was ook al vroeg op stapRond 8 uur kwam het Wespenmannetje oversteken om naar het Kikkerbos te gaan. Ik heb 'm niet meer terug
zien komen.Ooievaar in glijvlucht.Een Ree in de polder en de koeien kijken ook nergens van opIJsvogeltjeBoerenzwaluwDaarna doorgegaan naar Lentevreugd. Ook daar een ReeHet blijft genieten bij de Torenvalkfamilie

Buizerd met buitDeze Torenvalk zat op een paaltje vlak naast het pad. Er kwam een familie met kinderen aan die er rustig met
de telefoon een foto van kon maken. Helaas liep ik net om de hoek en hij vloog op toen de familie dichtbij kwam.
Als troost kwam hij nog even vlak boven me een paar rondjes vliegen.

Jonge Zwarte Kraai23 juli 2012
Soms kun je zo ongelooflijk veel geluk hebben! Tuf je 's morgens vroeg nog een beetje duf richting polder en dan zie je vier grote Zwarte Kraaien op een hoogspanningsmast zitten. Zwarte Kraaien??? Nee, het waren de vier Raven!!!Tijdens het rijden al de tas geopend en het toestel aangezet. Stoppen en knippen maar. Eén ging er gelijk weg, maar de andere drie heb ik een dikke minuut vast kunnen leggen. Uitzonderlijk voor deze schuwe vogels.Zelfs het krok krok geluid nog even gehoordOmhoog kijken naar de rest van de familieEigenlijk had ik gelijk naar huis kunnen gaan, want beter zou het toch niet meer worden! Het weer was echter heerlijk, dus doorgegaan naar de Duivenvoordse Polder. Daar alleen moeder Bruine Kiek gezienUiteindelijk via de duinen nog even naar de Hertekamp. Behalve twee Reeën

nog een Buizerden een Wespendief met buit gezien.
24 juli 2012

Het was warm! Te warm voor mens en dier. Ik heb dan ook weinig gezien vandaag. Dus ga je uit verveling maar
weer op zwaluwen mikken.
GierzwaluwBoerenzwaluwZwarte vogels, maar deze keer Kraaien

vandaag slechts één rover gezien, een Buizerd op afstand.25 juli 2012
Het begon zo mooi vanmorgen! Al vroeg in de polder en er kwam in korte tijd van alles langs.
Twee ZilverreigersMoeder Bruine KiekendiefEen wel zeer volgevreten vrouwtjes Havik

Een Wespendief kwam overvliegen en kwam na enige tijd op afstand weer terug met prooi.HaasGrote Bonte SpechtDaarna werd het stil. Zo stil dat ik naar de duinen ben vertrokken. Daar was het echter niet veel beter. Behalve twee Buizerds op zeer grote afstand niets gezien. Uiteindelijk maar weer richting Rijswijk gegaan.
In het Wilhelminapark zat deze Mandarijneend uitgebreid te badderen.Via de Slechtvalken weer naar huis gegaan.

26 juli 2012

's Morgens vroeg in de polder was er niet echt veel bijzonders te zien. Er vlogen veel ganzen over. Grote Canadezenen Grauwe Ganzen.Ook een Lepleaar op afstand.Onder moeders vleugels een juveniele ScholekstermoederNet toen ik wegliep kwam moeder Bruine Kiek nog even langs.In het duin trof ik deze pad langs het fietspad. Hij bleef keurig zitten toen ik een paar foto's had.
Iets té keurig: hij bleek dood te zijn, waarschijnlijk uitgedroogd.En dan nu de bloemetjes en de bijtjes

of wespenNa lange tijd niets kwam er toch nog een Wespendief voorbij.

Op de terugweg via de polder zag ik ineens vier vogels bovenin een hoogspanningsmast zitten. De Raven!
Een half uur lang van ze kunnen genieten terwijl ze tussen twee masten heen en weer vlogen.Rustig zitten poetsen27 juli 2012
Eindelijk is het me gelukt om een zonsopkomst in de polder te zien! Ik was iets voor half zeven al aanwezig
(leve het warme weer!) en wat was het mooi om te zien.En als je dan even erna ook nog vier Raven in het gras ziet zitten krijg je helemaal zin om nog meer moois te zien.
Helaas kon ik ze daar niet vastleggen, omdat ze er gelijk vandoor gingen. Wel even later in een boom verderop
één Raaf kunnen vastleggen.

De Buizerd schrok schijnbaar ook wakker van mij en ging er ook vandoor.De Hazen waren echter al superactiefDoorgereden naar de duinen. Daar zat de Zwarte Kraai al te wachtenBijtjeGrote Bonte SpechtVerder was het stil op de Piek, en het was nog koel, dus maar aan de wandel gegaan.
VinkNa een flinke tippel een rustplaats gezocht en die was niet verkeerd!
Twee Wespendieven gingen een tijdlang luid roepend door het luchtruim.

Twee Buizerds kwamen samen een showtje weggeven.

En als ik naar een Buizerd sta te kijken hoor ik achter me paniekerig geschreeuw van een stel vogeltjes.
Ik kijk om en zie op 10 meter afstand en zeer laag een Wespendief vliegen. Ik schrok me wild.

Hij was behoorlijk nieuwsgierig en bleef een aardig tijdje rondcirkelen.

Daarna alleen op afstand nog wat vliegverkeer van zowel de Buizerds als de Wespendieven gezien.
Aparte eend.28 juli 2012

Vandaag maar eens wat dichter bij huis gebleven en Rijswijk doorkruist. Deze Holenduif zat heerlijk te rusten
midden op het pad.De Kleine Karekieten lieten zich vandaag mooi bekijken. In hun jacht op voedsel kwamen ze veel dichterbij dan ze normaal doen.Een Sperwer ging ook op voedseljacht.Later ontdekte ik het nest met twee uitgevlogen jongen.

29 juli 2012

Volgens mij was het vandaag Buizerddag. Ik heb er zoveel gezien dag ik niet genoeg vingers had om ze te tellen. Maar het begon met Sperwers. Eerst in Rijswijk weer een jong vast kunnen leggen.Daarna via de Duivenvoordse Polder naar de duinen. In de polder Sperwer nummer twee die listig tussen de
hoogspanningskabels vloog.Daarna in het mooie ochtendlicht nog even bij de altijd actieve en vrolijke Boerenzwaluwtjes staan kijken.

en dan blijkt er ineens een paartje Putters tussen te zitten.In de duinen twee keer een Wespendief gezien. Eerst het zwarte vrouwtje

en een ander vrouwtjeLieveheersbeestje nog zonder stippen.AalscholverEn dan de Buizerds. In alle kleuren en maten, jong en oud. Niet alleen in de duinen, maar ook later bij de Starrevaart.
De mooiste:Bij de Starrevaart ook nog de jonge Bruine Kieken zien vliegen en moeders.


30 juli 2012

Ik weet niet wat er met de vogels aan de hand is op het ogenblik, maar het lijkt wel of ze mijn camera in willen
vliegen, zo dichtbij komen ze. Ik heb er in ieder geval een hele leuke dag door gekregen.
Terwijl ik in de duinen mijn ontbijtje nuttigde kreeg ik gezelschap van twee Kraaien. Nadat ze gezellig
meegegeten hadden, begonnen ze te knuffelen.De eerste anderhalf uur gebeurde er maar weinig, maar dat veranderde daarna snel. Om kwart over tien kwam de lichte tijger Wespendief eraan met een raat.Ik zat bij een struik en daar kwam hij pal boven vliegen. Ik kon hem niet eens in beeld houden.

Zij zitten een uur later nog steeds te flikvlooien. Het mannetje laat het zich lekker aanleunen.

Zeven minuten nadat de lichte tijger is langsgekomen, is hij alweer terug voor de volgende buit. Ik heb hem niet terug zien komen.Ook een jonge Buizerd komt zeer dichtbij voorbijvliegen.Tien voor elf komt de lichte tijger voor de derde keer langs.om een kwartiertje later weer met een raat terug te komen.Kwart over elf laat deze Wespendief zich zien

En die komt om kwart voor twaalf nog een keer samen met een lichte tijgerin luid roepend rondvlinderen.Zij trekken zich nergens wat van aan en viezelevozen lekker verder.Iets over twaalven komt ze nog een keer langsDoor naar de Starrevaart. De twee wakers zaten op een lantaarnpaal bij de snelweg.De jonge Buizerd was er weer die ik al eerder van dichtbij kon vastleggen.KievitVisdiefjeAls ik via de Leidschendammerhout naar huis terug wil rijden, krijg ik daar nog een heerlijk dessert.
Een Torenvalkje vliegt vlak langs het fietspad, als ik gestopt ben hangt hij biddens boven het rietvliegt een stukje verderen gaat op een paaltje zitten.Terwijl ik nog even langs het water sta te kijken komt ineens moeder Bruine Kiek overvliegenen als ik net mijn toestel weg wil stoppen om nu toch écht naar huis te gaan, wordt mijn oog naar een driftig fladderende vogel getrokken: een Boomvalk!

Kortom een topdag gehad!