Varia januari 2015

1 januari 2015

Toch nog een beetje duf om kwart over negen naar Lentevreugd vertrokken. Het was koud en dat was lekker om wakker te worden. Het was ook het enige pluspunt, want volgens mij was alles nog aan het bijkomen van het geknal.
Alleen wat Kraaieneen stel Kramsvogelseen vluchtende Watersnipen een Torenvalk gezien.In de Rijswijkse Polder was het niet veel beter. Twee Ooievaars zaten te suffen op een lantaarnpaal.

een Waterhoentje trok een sprintje toen er vuurwerk knaldeen een Torenvalk probeerde een muis te vangen.Later kreeg hij nog gezelschap van zijn partner.

2 januari 2015
Tommie bijgewerkt? Check!Dan voor de tweede keer een poging wagen om naar Strijen te gaan. En deze keer in een rechte lijn er naartoe gereden. Het Oude Land van Strijen is een groot poldergebied waar je uren kunt wandelen. Ik heb het één uurtje volgehouden, want de vele regen van vannacht had het allemaal knap glibberig gemaakt en het was zwaar lopen.
De Ruigpootbuizerd zat op een paal toen ik aan kwam rijden, maar zodra ik stopte was hij weg en ik heb 'm ook niet meer terug gezien. Wel een jonge Havik, die schijnbaar in het riet zat te vreten en opvloog toen ik langs liep.

KuifeendWat doe je als er honderden Brandganzen op je af komen vliegen?Bukken dus!Gelukkig zwenkten ze op het laatste moment af.Nog wel een gewone Buizerd gezien.
Op de terugweg was het weer intussen zo zonnig geworden dat ik nog even een omweggetje naar de Tongplaat gemaakt heb. Wat je in de auto echter niet merkt is dat de wind intussen ook weer flink aangewakkerd was. Qua vogels werd het dus niets, maar wat maakt het uit als je zo'n uitzicht hebt?Deze Roodborsttapuit liet zich nog even zien.De Aalscholver probeert te ontcijferen wat er op het bord staat.Wintertalingen.Dit maakte echter alles goed. Een Ree kwam voor me even zwemmend een oversteek maken.

In Rijswijk nog een kort rondje door Te Werve gedaan, maar behalve veel Kauwtjes en Halsbandparkieten alleen deze
Buizerd gezien.

4 januari 2015

Als je dan toch je vakantie moet afsluiten, kun je het maar beter goed doen! Al lange tijd was ik van plan een keer naar de Brouwersdam te gaan en vandaag, met het mooie weer in het vooruitzicht, dit plan maar eens ten uitvoer gebracht. Ik ben al in aardig wat gebieden geweest, maar dit overtrof alles. Wat een ruimte en een schitterende natuur! Tel daarbij het mooie weer op en je hebt een topdag! Niet bekend met de goede plekken de auto maar ergens neergezet en het was gelijk raak!
Eerst een Wulp die langs vloogEen mannetjes EiderIets verder weg een Roodkeelduiker

Nog een Wulp, die wel heel dicht langs kwam.Veel Middelste Zaagbekken, maar deze liet zich wel heel mooi zien.En dan Zeehonden! Maar liefst zes zaten er op een gegeven moment in een inhammetje en dan kun je foto's maken zoals je nog nooit gelukt is.

Verder lopend kom ik één Kanoet tegen

en een paar Paarse Strandlopers

Terug bij de Zeehonden zag ik nog een Middelste Zaagbek die een kapotte snavel had.

Een Kuifduiker was het laatste dat ik op deze plek zag.

Dan nog maar een stukje terug rijden. Bij de volgende stop waren een stuk of 13 Drieteenstrandlopertje langs de waterkant op zoek naar lekkere hapjes. Daar wil ik dan best wel even languit voor in het zand gaan liggen!

Uiteindelijk met tegenzin toch maar richting huis gegaan. Kan vandaag tenslotte niet tot midden in de nacht de foto's gaan uitzoeken...... Nog even een Buizerd meegepakt die langs de weg zat.

Dan kom je thuis met rond de 1000 foto's, waarvan er hier 43 staan van de meer dan 500 die er na schifting
overbleven. De rest van de week ben ik nog wel bezig! Kortom een topdag!

14 januari 2015

Wat doe je als het slecht weer is en je 's middags een afspraak bij de tandarts hebt staan? Dan ga je Hoppen, ofwel naar de Ackerdijksche Plassen. Het was net even droog toen ik aankwam en de Hop was gelijk in zicht. Hoewel, in het begin zat hij aardig verscholen.Gelukkig ging hij even later aan de fladderen landde mooi in de boom.Na een tijdje poetsen zakte hij een etage om op de grond te foerageren.

Tot hij er plots vandoor ging en in een weiland verderop bij de greppel verder ging.

Ik had genoeg gezien en ben doorgelopen richting vogelhut. Onderweg veel Aalscholvers die al bezig waren met de nestbouw.Een Torenvalk wilde nog net voor de bui wat te eten halen

en zat een Waterpieper achterna.

Wulpen

Ik was net op tijd bij de hut toen een enorme regen- en hagelbui losbarstte. Niet dat het veel uitmaakte, want deze hut heeft een flinke open ruimte onder het dak waar de wind precies op stond.....
Na regen komt echter zonneschijn en daar genoot deze Aalscholver van.Grote Zilverreigerdie er gelijk vandoor ging toen ik langs liep.

Verder alleen nog een Waterhoenen een Boomkruiper gezien.

Terug bij de auto bleek de Hop ook verdwenen te zijn.
Traditiegetrouw in Rijswijk nog even langs de toren gereden, maar daar werd hard gewerkt; geen Slechtvalken dus!

17 januari 2015
Eindelijk weer eens mooi weer, dus gelijk na de boodschappen op pad. Als eerste gaan kijken bij de
Starrevaart, maar daar was weinig te zien. Dan maar op zoek naar de Zwarte Ibissen. Ik hoefde niet lang
te wachten voor ze arriveerden.Mooi vlak voor me begonnen ze te foerageren.....

en poetsen.Het zijn er toch echt twee!

Maar wat een aardige mensen wonen er op de Stompwijkse weg! Niet dus. Ik stond tien centimeter op een uitrit van één van de huizen toen er een furieuze "dame" kwam die alleen maar "wegwezen, je kunt toch wel zien dat dit een uitrit is" kon zeggen.
Op mijn vriendelijke ook goedemorgen volgde gelijk een scheldkannonade. Daar had ik en ook de Ibissen geen antwoord op en we vertrokken. Een paar meter verderop maar weer wachten tot ze terug kwamen. Intussen had een Spreeuw een bad genomen.Opvallend veel Turkse Tortels daar.

Gelukkig kwamen de Ibissen al snel weer terug en ook zij waren maar een stukje opgeschoven.

Nog een flink tijdje kunnen genieten van de kleurenpracht in het zonnetje.Bij het wegvliegen zat er helaas een vleugel voor!

Nog even De Horsten in geweest, maar daar waren alleen een Boomklever,een Grote Bonte Spechten een Buizerd te zien.

21 januari 2015
Vanmorgen al vroeg naar Scheveningen, want ik wist dat het er druk was, héél druk. Dat klopte ook helemaal. Overal waar je keek meeuwen

meeuwenen nog veel meer meeuwen!

Het strand wordt opgespoten en dus is er heel veel lekkers te vinden voor ze. Sommigen konden nog een rustig plekje vinden.

Alle landingsgestellen uit!

Daar tussendoor liepen nog drie Drieteen Strandlopertjes

en Kraaien.

Toen mijn oren echt begonnen te tuiten ben ik doorgegaan naar Meijendel. Daar vooral heel veel Wintertalingen gezien

en één schreeuwende Buizerd.Dan maar naar de Duivenvoordse Polder. Een Torenvalk zat te rusten in een boom langs het fietspad.Iets later verhuisde ze naar een hek in het weiland.Verder weinig te beleven. Al lieten de Raven zich allebei nog wel even zien.

24 januari 2015
Geen sneeuw, geen gladheid en zo nu een dan wat zon of een buitje; mooi weer om weer eens naar Lentevreugd
te gaan. Vreemd genoeg was ik de enige die er zo over dacht, want er was helemaal niemand.
Vandaar dat deze ree nog op haar gemak rondliep.Een stuk verderop gaf een Sperwer een mooi showtje weg

met een prachtig slot: hij vloog vlak voor me langs.Opvallend veel konijnen gezien.

Het lijkt net water, maar het was toch echt een laagje ijs.WinterkoningEen IJsvogel komt net aanvliegenHet had zo mooi kunnen zijn.....als dat rottige takje er niet voor had gezeten!

Terwijl ik naar de IJsvogel kijk blijk ik begluurd te worden door Reintje.Gelukkig gaat hij er nog wat beter voor staan, want wat zijn ze toch mooi!Genoeg Kraaien gezienmaar voor mij helaas niet de Bonte. Nog wel wat Kramsvogels.Bij de toren in Rijswijk geen Slechtvalken thuis. Wel de Knobbelgans

dan maar door naar het Wilhelminapark. Een Torenvalk heeft het aan de stok mat wat kraaien.SlobeendenBuizerdMooi stelletje Aalscholvers

25 januari 2015

Voor een verjaardag moest ik richting Rotterdam, dus nog even een paar uurtjes Maasvlakte eraan vast geknoopt. Vogels heb ik er nauwelijks gezien. Er vlogen een paar meeuwen, op hele grote afstand een paar Buizerds gezien en bij het strand een Winterkoning.

Deze rakker maakte echter alles goed!Na een eind lopen was ik alweer terug bij mijn auto, toen ik ineens een Zeehond in het baaitje zag zwemmen.
Behoorlijk dicht bij de kant, dus snel naar beneden geklommen.Er stonden wat vissers en daar wilde hij/ zij duidelijk aandacht van. Die waren daar niet van gediend en vertrokken. Ze
wisten niet wat ze misten!Als er niets te bietsen valt, moet je zelf maar vangen. Een platvisje tussen poezelige handjes....Ik ben daarna maar op het strandje gaan zitten om foto's te maken en kreeg een demonstratie van aandacht trekken.

Niet alleen poezelige handjes, de tenen mogen er ook zijn!

Op een gegeven moment kwam hij/ zij zelfs vlak voor me het strandje op mijn richting uit!

Nog even een filmpje gemaakt en toen was het tijd om te gaan.
Oh ja, op het nippertje nog een Torenvalk.

28 januari 2015

Het was maar een heel kort uitje vandaag. Eventjes op Lentevreugd geweest, waar behalve wat Kraaien alleen
een stel Wilde Zwanen overvloog

en ik even tegen een dikke derrière aan kon kijken.Verder niets te zien en een vieze miezerregen, dus snel weer weg.
In Rijswijk nog even in het Wilhelminapark geweest, maar verder dan een paar Staartmezen kwam ik niet.Het werd dus boodschappen doen......

31 januari 2015
Na een hele drukke werkweek had ik echt behoefte om eens uit te waaien. Als je dan ook nog wat leuke dingen wilt zien, ga je naar Brouwersdam. Al bij aankomst zat er een Wulp mooi voor me klaar,maar ging er gelijk net zo mooi vandoor.

Geen punt, er zat nog een stelletje Rotganzen.

Ook die zaten niet op mij te wachten!Vandaag heel veel Brilduikers gezien.Vlieg- lopende SteenloperMiddelste Zaagbek vangt een lekker visjeZe waren er weer: de Zeehonden. Een stuk of zeven heb ik er in de baai gezien en in zee zag ik nog een paar koppetjes.

Het zag er zo lief uit, maar ineens wordt er gemept!

Ook Eksters vinden er genoeg te eten.Ik weet niet wat het precies was, maar het scheen erg lekker te zijn.DrieteenstrandlopertjeGeoorde Futen

Vier Rosse Grutto's zaten tussen de Scholekestersen op hetzelfde plekje als 's morgens weer (dezelfde?) een Wulp.