Varia december 2012

2 december 2012

Als eerste naar Scheveningen gegaan, maar daar was het alleen maar heel koud en nat. Zeer donkere lucht boven de zeeOok was er weinig te zien. De bekende SteenloperEen Kokmeeuw scheert over de woeste zeeUiteindelijk toch maar richting duinen gegaan. Onderweg barstte het slechte weer pas echt los. Grote hagelstenen en
natte sneeuw. Dan maar naar een plek waar ik snel bij de auto zou zijn als er weer zo'n bui kwam: Lentevreugd.Als eerste kwam ik een Buizerd tegenBehalve wat Kraaien heerste er grote stilte....tot Pa Torenvalk verscheen. Ik heb een uur lang kunnen genieten van dit
bijzondere exemplaar. Dan heb je na schifting en bewerking nog 140 foto's. Zie daar maar uit te kiezen!
Ik heb het tot 32 exemplaren terug kunnen brengen.
Ik kwam hem tegen zittend op een paaltje met een muis.toen hij me zag ging hij er vandoor.Ik kwam hem voor de tweede keer tegen in een boom na een bui terwijl hij zich liet drogen.

Na wat geloosd te hebben ging hij weer de lucht in om weer wat eten te scoren.Dat lukte: wederom een muisHij vloog ermee naar een grashoop en ging nogmaals zitten eten.Het kostte me een natte broek, omdat ik op een grashoop tegenover hem ben gaan zitten, maar hij had er niets van en at
rustig door.Stik voorzichtig!

De rest gaat in één keer naar binnenen dat valt niet meeNu de pootjes nogen ook dat lukt.

Even dacht ik dat hij er gelijk weer vandoor ging,maar hij kwam alleen wat dichterbij zitten!Na de poetsbeurt ging hij er vandoor en ging voor de derde keer op jacht. Alweer een muis.Deze werd echter verstoptToen hij er vandoor was heb ik nog even gekeken: de muis was niet echt moeilijk te vinden!

Toen hij nogmaals biddend de lucht in ging vond ik het mooi geweest. Ik heb hem netjes bedankt voor het gezellige
samenzijn en ben naar de uitgang gegaan. En dan vliegt ie nog een stuk mee ook!Donkere wolken pakten zich alweer samen.

8 december 2012

Ben je een keer vrij, is het mooi weer heb je een verjaardag in het oosten van het land! Omdat we vanuit Zoetermeer
vertrokken ben ik eerst nog even naar het Buytenpark gegaan, zodat ik toch wat van het weer kon genieten.
En genieten werd het, hoewel het wel glibberig was!
Een Drents HeideschaapGrote ZaagbekBij deze vrouwtjesmerelgingen de bessen gewoon bevroren naar binnenVeel Groenlingen

Koolmezenen Putters te zienMaar de show werd weer gestolen door een vrouwtjes Torenvalk

Na een paar keer overvliegen streek ze neer in een boom. Van daaruit dook ze naar een muisBingo.Op een paaltje begon ze te eten en kreeg gelijk gezelschap van een Ekster.

Toen er een trimster langs kwam bleef Torentje nog even alert zittenmaar ging er toch vandoor. De Ekster greep zijn kans.Torentje bekeek het van een afstandRoodborstBuizerdGalloway runderen

Helaas was het toen tijd om te vertrekken.

9 december 2012
Vandaag wel tijd, maar ja, het weer hè.... Tussen de buien door een uurtje in de Rijswijkse polder gelopen, maar behalve deze Buizerd die plotseling voor me uit de struiken schoot niets te zien.Dan maar een kerstboom kopen en daar mee aan de slag gaan.

13 december 2012
Eindelijk weer eens een doordeweekse vrije dag en het beloofde mooi weer te worden.....
Als eerste naar Scheveningen, maar daar was behalve wat meeuwen en deze Aalscholver met buit

niets te zien. Nog maar even door naar de Zandmotor, maar ook daar grote stilte, zowel op de Zandmotor als in het duin. Dan maar het roer rigoureus omgooien en naar de Rietputten in Vlaardingen gereden. Daar langdurg kunnen genieten van de drukke Baardmannen, hoewel er ook vrouwtjes bij waren.
VrouwtjesOok een Zilverreiger was aanwezig,maar die had de pech dat ik erlangs moest. Protesterend vloog hij opmaar landde een tiental meters verderop weer midden op het pad.en ja, ik moest er nog steeds langs, dus ten tweede male moest hij er vandoor.Nog wat Baardmannen mannen

15 december 2012

Alweer een tijdje niet in Meijendel geweest, dus dat stond vandaag op het programma. Ik weet niet wat het is, maar er is dit jaar in Meijendel nauwelijks wat te beleven. Het lijkt wel of het voor de vogels besmet gebied is! Ook deze keer in dik twee uur tijd alleen een Blauwe Kiekendiefvrouw voorbij zien komenmontage

en op afstand een Smelleken.Als de KLM in tweevoud landt blijft dat een spectaculair gezicht.Op de terugweg nog even gestopt bij Reigersbergen, waar zich inmiddels al 24 Ooievaars verzameld hebben.

Gelijk maar even het Haagsche Bos ingedoken. Daar een Boomkruiperen een Winterkoning in een charmante pose.Een Buizerd wilde niet op de foto. Deze Gaai eigenlijk ook niet, maar hij kon niet zo snel weg vanwege de buit tussen de poten.16 december 2012

Als je dan toch richting Dordrecht gaat om een kijkje op de kerstmarkt te nemen, kun je net zo goed wat
eerder gaan en even doorrijden om de Flamingo's te bekijken.
Bij Oude Tonge ligt een natuurgebied (Grevelingen-Battenoord) waar een dertigtal Flamingo's zich verzameld
hebben. In eerste instantie van afstand gezien, omdat het natuurgebied niet toegankelijk is.Wat later een weggetje gevonden waardoor je toch wat dichterbij kon komen vanaf de zijkant.
Mooie vogels qua kleur, maar wat een lelijke koppen!Er zat ook nog een Chileense Flamingo tussen.

Behalve Flamingo's waren er ook nog wel andere watervogels te zien.
BergeendSlobberdamesen de heerWulp

En het is te hopen dat deze niet voor het kerstdiner is, daar is hij veel te mooi voor!Op de terugweg nog maar even een tussenstop bij de Rietputten.
Wat een verschil met donderdag! Ze zijn daar flink aan het werk gegaan en hele rietstukken zijn platgewalst en verwijderd. Door alle regen en de sporen van de kranen was het één grote baggerbende, waar je heel veel moeite moest doen om overeind te blijven.
Daar tussendoor liep deze Waterral op afstandWedstrijdje tussen een geringde en een ongeringde KnobbelDe winnaar kwam nog een ererondje vliegenGenoeg Baardmannen gehoord, maar door de regen en de harde wind zaten ze vandaag veel lager in het riet,
waardoor het een stuk moeilijker werd ze op de kiek te krijgen.Een jonge Havik kwam overvliegenNa een tijdje kwam de Havik nog even terug, maar dat werd niet op prijs gesteld door de plaatselijke Kraaien

En zo werd het toch nog een flink fotodagje, genoeg om de laatste volle werkweek voor de kerstvakantie door
te komen!

24 december 2012

Voor de kerst wat vis halen op Scheveningen en dan gelijk maar even rondkijken of er nog wat leuks te halen is bij het
Zuiderhavenhoofd. Dat viel dus tegen. Alleen wat meeuwen

en een FuutIk was niet de enige die een visje haaldemaar ik hoefde mijn buit niet zo te verdedigen!

25 december 2012

De weersverwachtingen waren niet best voor vandaag. Ik moest toch nog even de deur uit en neem dan standaard de
camera mee. Het bleef echter droog en ik ben Te Werve maar even ingegaan. Toch nog een dik uur lekker gewandeld.
Dat deed deze Fazant ookBezige Boomklever

BoomkruiperGaaiEen hele zwerm Staartmezen bracht gezellige drukte mee.Deze Halsband had moeite om uit het holletje te komen. Teveel gegeten?Vanuit Te Werve heb je een prachtig uitzicht op de toren. Deze keer met valk!

Dat ben ik maar eens van dichtbij gaan bekijken!

28 december 2012
Vanmorgen even op Scheveningen geweest, maar ondanks een zeer rustige zee waren er meer vissers dan vogels te zien. Er waren zelfs weinig meeuwen!
Alleen een paar Scholeksters scharrelden hun maaltje bijeen.

Misschien kwam het hierdoor!

29 december 2012
Wat een baggerdag vandaag! Letterlijk wel te verstaan. Eerst op Lentevreugd geweest, waar je zonder laarzen ook niet meer hoeft te komen. De Torentjes schijnen die niet te hebben, want die heb ik niet kunnen ontdekken.
Wel een Buizerd

en veel watervogels.
ZilverreigerBergeend

en wat Krakken en SlobbersDaarna nog even doorgegaan naar Vlaardingen. Daar kun je bijna niet meer lopen door de drek. Je bent meer bezig met overeind proberen te blijven dan dat je om je heen kunt kijken!
De Baardmannen lieten zich wel horen, maar zaten diep weggedoken in het riet.
Alleen een Torenvalk op afstanden wat Kolganzen gezien.

30 december 2012
Vandaag nog een poging gedaan de Baardmannen te zien in de Rietputten. Hoewel het ook vandaag behoorlijk waaide heb ik met een heleboel geduld wat meer succes gehad.