Varia april 2015

1 april 2015

Met het stormachtige weer maar De Horsten ingedoken. Daar loop je nog een beetje beschut. En dat was maar goed ook met
die lekkere hagelbuien! Helaas was er niet zoveel te zien. Tot twee maal toe een Raaf over gevlogenTjiftjafen op het laatst nog een overvliegende Sperwer.In Rijswijk nog een paar uur bij de toren gezeten, maar alleen maar meeuwen gezien!

3 april 2015


Als je bij de Slechtvalken zit komt er nog meer langs:
de Houtduiven hebben ook de lente al in hun hoofdevenals de Kauwtjes , die al druk met hun nesten bezig zijn.Ook de Pimpelmezen bouwen nog steeds in de lichtpaal.Toen bij de valken de rust was weergekeerd ben ik nog even naar Te Werve geweest.
HeggenmusGaaiDe Kraai had de P in dat ik vandaag geen pinda's bij me had.De Groene Spechten waren me vandaag wel heel goed gezind. Zeker twee uur lang bleven ze lekker in de buurt en gunden me de nodige mooie plaatjes.Zoekplaatje: wie vindt de vijf vogels op deze foto?Samen op de foto? ja, gezellig!Vrouwtje op haar gemak poetsend.Oh ja, nog even de oplossing:

4 april 2015

Na de boodschappen en de ergste buien met de fiets richting Duivenvoordse Polder gegaan. Daar was ik snel uitgekeken, dus door naar de Starrevaart. Hoewel het zonnetje scheen, was het door de wind nog behoorlijk fris. Ik sta nog maar goed en wel langs de oever als de vier Zwarte Ibissen over komen vliegen. Dat is nog eens een leuk begin!

Wat een kleurenpracht in de zon!Maar goed dat ik niet in de hut zat, dan was dat me mooi ontgaan!
Verder veel Grutto´s aanwezigKlutenen Scholeksters.Dan door naar de Drooggemaakte Grote Polder. Twee Grutto´s zaten op hun gemak langs de slootkant en hadden
er geen bezwaar tegen dat ik ze uitgebreid op de foto zette.Vlak bij het Buytenpark een Tureluur op een paaltje.Ook daar veel Grutto´s en Scholeksters.Terug door de Drooggemaakte Grote Polder de eerste Boerenzwaluw gezien.Helaas maakt dat nog geen zomer! Van mij mag het, want het was bar koud en de bewolking nam steeds verder toe.
Ook de Patrijzen waren er weer en lieten zelfs zien dat ze poten hebben! Meestal mag je blij zijn als je de kopjes boven het gras uit ziet steken.

Al met al een heel leuk dagje geworden.

5 april 2015


Met dit mooie weer is er maar één plaats waar je heen kunt gaan om de lente te proeven: De Rietputten in Vlaardingen! Al bij binnenkomst werd ik getrakteerd op een concert van verschillende soorten vogels. Genieten dus! Vooral de Tjiftjaf was veelvuldig te horen en te zienPimpelmezen waren niet zo luidruchtig, maar ook genoeg aanwezig.De smaakmakers zijn echter toch wel de Blauwborsten. Er zijn er al aardig wat gearriveerd en ze zijn vooral te zien tijdens hun baltsvluchten, waarbij ze luid tjilpend de lucht in gaan om wat verderop weer in het riet te verdwijnen.Maar ook zittend op een rietstengel laten ze zich mooi vastleggen.Dat ging een stuk moeilijker bij de Baardmannetjes. Ook die waren volop te horen, maar zijn zo razendsnel en zitten zo goed verstopt in het riet dat je heel veel geduld moet hebben om ze te pakken te krijgen. Gelukkig had ik dat vandaag genoeg en heb toch nog wat aardige plaatjes kunnen maken.Zelfs nog een foto kunnen maken van een Baardmannetje dat vlak langs het water op zoek was naar insecten en
daarbij op anderhalve meter voor me langs ging.RietgorzenBiddende TorenvalkIn de waterpartij drie Rosse Stekelstaarten


Toch niet slecht voor de Eerste Paasdag!

6 april 2015

Wat een verschil in weer met gisteren! En dat was gelijk te merken aan het aantal vogels dat te zien was. Vanmorgen met miezelregen begonnen in het Buytenpark in Zoetermeer, maar verder dan een Bergeenden twee Lepelaars kwam ik niet.Dan nog maar even naar Lentevreugd. Grauw en donker, maar in ieder geval wel droog! Veel klein grut dat echter telkens haastig weer het struikgewas in dook.
RietgorsDe Kneuen laten zich langzamerhand weer wat vaker zien.HeggenmusRoodborsttapuitenGraspieperDit zie je als een stel Kramsvogels zich onbespied waant als ze in een boom neerstrijken waaronder ik net een broodje zit te eten.PutterFazant had het hogerop gezocht.BuizerdMooi tegen de donkere lucht.Klierende KoniksKraai had een lekker hapje.Ik kon niet zien wat het was, want hij nam het gelijk mee toen hij er vandoor ging.
Verder alleen veel Kieviten aanwezig.

8 april 2015

Lekker mistig weer vanmorgen, maar toch maar richting Duivenvoordse Polder gegaan. Daar zag je echter geen hand voor ogen. Dan maar De Horsten in. De mist zou hopelijk wel optrekken. De Zanglijster trok zich niets aan van de mist en zong er lustig op los.Witte Kwikstaart tussen de mistdruppels.VinkTwee Boomklevers waren druk bezig met hun nesthol

Overvliegende Sperwer.Gevolgd door twee BuizerdsInmiddels begon het zonnetje steeds meer door de mist heen te komen. Ook een Havik liet zich nog even zien.Met het zonnetje erbij kwamen de hazen ook weer tevoorschijn.Raaf versus Zwarte Kraai.FuutNog even Duivenvoorde in. Vrouwtjesvink druk bezig met haar nestSperwerBuizerd landt in de boom, maar is gelijk weer weg als er wandelaars aankomen.Op weg naar huis door de Leidschendammerhout drie Kluten in het water.

12 april 2015

Het was weer eens tijd en weer voor de Groene Jonker. Vooral als je vroeg bent in deze tijd van het jaar een paradijs voor rietvogels. Ik werd dan ook direct bij de ingang al begroet door het gezang van een Blauwborst.Het zou ook niet de enige zijn die ik vandaag zag!

Met tegenlichtMooiste blijft natuurlijk de baltsvluchten, al staat deze er niet helemaal goed op.Slobeendenen een vliegende woerd.Een Wulp strekte tijdens het overvliegen even de poten.De weinige Rietzangers die er waren lieten zich maar moeilijk op de foto zetten.TafeleendRietgorsLepelaarDoor het rumoer van deze kraai werd ik geattendeerd op een andere overvliegereen tweedejaars Havik,die ook nog eens mooi vlak voor langs vloog.De eerste pijltjes die ik dit jaar zie.Ook de Boertjes zie je weer steeds meer.Grutto'sVolgens mij een trosje overvliegende Kemphanen.

15 april 2015


Prachtig weer om mijn vrije dag! Dat heb ik de laatste tijd weinig meegemaakt. Op de fiets naar de polder, waar ik gelijk al een leuke ontmoeting had met Pietje Bell, het Rijswijkse jong uit 2013.
Daarna De Horsten in gedoken. Op het veldje van Ter Horst zat een Blauwe Reiger zich uitgebreid te kratsen.De Boerenzwaluwen hebben de weg naar De Horsten ook weer gevonden en lieten zich uitgebreid bewonderen.Overvliegende RaafBoomkleverVinkTeruglopend naar de fiets eigenlijk weer hetzelfde gezien in omgekeerde volgorde:
Raafen de Boertjes in een inmiddels flink aanwakkerende wind.Bij de Starrevaart een foeragerende TorenvalkAls er een groep kinderen vlak achter me komt picknicken, besluit ik door te gaan naar het Buytenpark. Ik ben tenslotte vrij :)
Een stel Rietzangers deed flink zijn best.Ook de Visdiefjes zijn weer terug en gingen luidruchtig langs het water.BergeendTureluurIn de Drooggemaakte Grote Polder nog een drietal Grutto's.


Al met al een heerlijk dagje gehad!

18 april 2015

Wederom een zonnige dag. Vandaag maar eens bij de Tongplaat gaan kijken.Ook daar volop voorjaar wat betreft de vogels. Vooral veel zangers aanwezig. Wat tegenviel was dat er geen steltlopertjes te zien waren. Wel Bergeendenen WintertalingenTjiftjafDiverse Rietzangersen natuurlijk mochten ook de Blauwborsten niet ontbreken.Er komen steeds meer Boerenzwaluwenen dat levert ook wel een ruzie op.Baltsende GraspieperGrauwe GansRietgorzenEn de Bruine Kiekendief is ook weer terug.19 april 2015

Het was nog lekker vroeg toen ik naar Lentevreugd vertrok. Toch was ik niet de enige die vroeg op pad was.
Er werd een rondleiding gegeven. Gauw de andere kant op dan maar. Bij de ingang een creatieve manier om
kuilgras op te slaan.Gisteren lukte het me niet om hem op de foto te zetten, vandaag werkte de Sprinkhaanzanger beter meeHeel veel Kneuen, druk vliegend en luidruchtig kwetterend.BuizerdJammer genoeg te laat in de gaten: twee reeën.Vrouw Torenvalk. Al tijden geen mannetje meer gezien op Lentevreugd.Geschrokken Haasdie de verkeerde afslag nam voor het Hazenpad, terwijl het pijltje het zo duidelijk aangaf!FitisDe Roodborsttapuiten laten zich ook weer wat meer zien.Wie weet wat dit is? Ik dacht een Kneuvrouw, maar ze lijkt me wat donker,Grote Zilverreiger. Twee vlogen er weg, één bleef er achteren ging iets later ook op de wieken.Op afstand nog een Blauwborst.Geen Beflijsters gezien, maar dat was wel het eerste wat ik in het Buytenpark in Zoetermeer zag. Ik zag ze vliegenen op afstand nog een paar in de boom.Eén van de Exmoorpony's was net bevallen van een prachtig veulen. De nageboorte hing er nog aan.Grutto'sVerder alleen de nodige Grasmussen gezien.en een landende Fazant.

22 april 2015

Voor het eerst sinds maanden weer eens met de scooter op pad en dan kan je een flinke ronde maken. Wat wel tegen viel was het weer. Somber en behoorlijk koud! Daardoor was er ook een stuk minder te zien.
Op Lentevreugd wel een Tapuiten een paar Sprinkhaanzangers gezien.Verder natuurlijk de Roodborsttapuitenen wat Graspiepers.Daarna Landgoed De Horsten in gegaan. Hoewel er volop gezang te horen was, was er maar weinig te zien. Alleen een
Zwartkop kwam nog redelijk op de foto.En een Raaf vloog over.Nog nooit eerder in De Horsten gezien: een vosUiteindelijk nog even naar het Buytenpark gereden. Een groepje Beflijsters zocht het vanwege de wind laag bij de grond en dat was gunstig om wat foto's te maken. Jammer dat ze zo schuw zijn!De Boomvalken de Gierzwaluw hebben ook de weg naar het Buytenpark weer gevonden.In Rijswijk nog twee uur bij de toren gezeten, maar geen activiteit bij de Slechtvalken gezien. En dat terwijl de eieren toch één dezer dagen uit moeten komen. Wel veel hitsige eendenNog even in Te Werve rondgekeken. Ook daar stilte. Alleen een stel Zanglijstersen een paar beledigde Kraaien, die luid protesteerden omdat ik geen pinda's bij me had.Bij de toren nog steeds geen valk te zien, dus dan maar naar huis.

26 april 2015

Vandaag maar eens in Rijswijk blijven hangen om de Slechtvalken goed te kunnen observeren. Tussendoor alleen even naar het Wilhelminapark en Te Werve geweest. Het Wilhelminapark is flink op de schop gegaan. Er is een nieuwe waterpartij aangelegd om overvloedig regenwater op te vangen. Daar is ook een wand gemaakt voor IJsvogels en Oeverzwaluwen.
Nu maar hopen dat ze er inderdaad ook gaan komen!In de natuurtuin had deze Zanglijster het hoogste woord

en ook de Winterkoning lied zich goed horen.Jonge CanadeesjesIn Te Werve heel even de Groene Spechtman gezienRoodborstDe Moeraslantaarn staat weer in volle bloei.En voor het eerst in tijden was de Bosuil weer eens thuis.Prachtig om te zien hoe hij zich langzaam laat zakken als hij ziet dat je foto's maakt.Als ik een ronde heb gelopen is hij weer naar boven geklommen.

27 april 2015

Een mooi begin van de dag: ik rijd naar de Duivenvoordse Polder en bij mast 8 zie ik Pietje Bell net afvliegen. Jammer, denk ik, die mis ik dus. Hij vliegt echter een rondje en er volgt een paring met zijn jeugdige vriendinnetje. (een tweede kalenderjaar vrouwtje) Direct daarna gaat hij er vandoor. Ik was niet op tijd om de paring te fotograferen en heb alleen nog een foto van het vrouwtje kunnen maken, direct na de paring.In De Horsten een drukte van belang. Veel Grote Bonte SpechtenZwartkopOpvallend veel Witte Kwikstaarten in de bomen, ondanks de stevige wind.Gelukkig zaten er ook nog een paar 'gewoon' op de grond.Overvliegende Havikdie verjaagd werd door een RaafBoomkleverBoerenzwaluwenEen Raaf had nog een leuk pestkwartiertje met een Zwarte Kraaivliegt er net een eend voorlangs!In het Buytenpark weer de nodige Grutto'sVisdiefjeEen Grasmus liet zich weer mooi zien.Voor het eerst in lange tijd weer de Torenvalkjes gezien. Ik was al bang dat ze slachtoffer van de Havik waren geworden.FitisOp het laatste moment liet een Beflijster zich twee tellen zien.Hij ging er net zo snel weer vandoor.Als ik wegrijd zie ik een stel hazen hard door het weiland rennen. Wat een snelheid kunnen die beesten toch ontwikkelen.

29 april 2015

Eigenlijk hetzelfde rondje gedaan als de vorige keer, alleen was het weer een stuk minder dan maandag. Een flinke hap wind en grauw, koud weer. Volop weidevogels te zien en te horen (zolang er nog niet gemaaid wordt!)
Grutto'sKievitPoetsende VinkNatuurlijk mag de Raaf niet ontbreken.Een Merel zong het hoogste liedDe Boomklevers hebben jongen en zijn er maar druk mee: voerenen de vuile was afvoeren.

Winterkoning speelt voor cheerleaderDe Grote Bonte Specht landde op ooghoogte tegen een boomstam.Vink beschermt zijn territorium.In de Drooggemaakte Grote Polder weer een mooie ontmoeting met twee Patrijzen gehad.De Grutto is steeds moeilijker te ontdekken in de weilanden van de boeren die het gras lekker laten groeien.Nog even door naar het Buytenpark. De wind werd steeds krachtiger en de zon liet het steeds meer afweten. Er was dan ook niet veel te beleven. Een stel ScholekstersBij de Beflijsters waren de vrouwen vandaag alleen op stap.De Fazant mocht dat niet!Op afstand nog een Bruine Kiekendief.