Varia april 2013

1 april 2013

Het bezoekje aan de Rietputten smaakte naar meer, dus vanmorgen vroeg nog een keer naar Vlaardingen afgereisd. Koud, maar wat is het mooi zo vroeg als het zonnetje schijnt. En wederom kon ik genieten van de prachtige Blauwborst, die zo dichtbij kwam dat ik hem zowat kon aaien!Zwarte Kraaien nog één met buit.Ook de Bruine Kiekenman was weer present.

Kievit (montage)Volop gezang van de Rietgorzen.Witte Kwikstaart

BergeendenBuizerdDe Rietputten zijn een paradijs voor de Grauwe Ganzen, die dan ook talrijk aanwezig zijn.De Sperwer kwam ook nog even kijken.SlobeendkoppelAalscholverDe eerste Tjiftjaf die ik dit jaar zie.

3 april 2013
Vandaag de rapportbesprekingen, dus alleen in de ochtend tijd om op pad te gaan. Een kijkje in Scheveningen dan maar. Al tijdens het parkeren zag ik deze vrolijke Kwikstaart naast het parkeerterrein.

Een lollige AalscholverHet is altijd heerlijk om te zien hoe de Zeehonden genieten van het water.Heel veel foto´s kunnen maken van de Grote Burgemeester. Ik heb nog geen tijd gehad ze allemaal te bekijken, maar hier alvast de eerste paar.Oeverpieper

Het mannetje Torenvalk kwam vlak boven me bidden.

Nog even in de Bosjes van Poot geweest. Hier een Buizerd

en een Roodborst gezien.

6 april 2013

Vandaag voor het eerst weer eens de gok genomen en op de scooter naar de Duivenvoordse Polder gegaan. Daar was echter niet veel te beleven, dus ik ben voor het eerst de Horsten in gegaan.
Ondanks alle bouwwerkzaamheden een indrukwekkend landgoed. En volop vogels daar! Maar als eerste een uniek
exemplaar: een Haas die niet het haasje was bij de jachtpartijen. Het was de enige die ik vandaag zag.

Daarna een Sperwer

Terwijl ik die nog stond na te kijken kwam er vanaf de andere kant een Torenvalk aanvliegenIn het bos een BoomkleverIk besluit toch maar de uitdaging aan te gaan en de Seringenberg te beklimmen.Als ik nog maar net boven ben komen er twee Haviken langs in een mooie baltsvlucht.Geringd!Die pakte ik dus mooi mee, maar daarna ben ik weer snel naar beneden gegaan. Mij te hoog!
Twee Futen

Nog even doorgegaan naar de Starrevaart.
Ook daar een SperwerGrauwe GansScholeksterWatersnipHet Pijlstaartje ontdekte ik thuis pas.Die zat tussen de vele Klutenen nog veel meer Grutto´sEn één Zwaluw maakt nog geen zomer......

7 april 2013
Het was een beetje mistig vanmorgen....... Maar volgens het weermannetje zou dat snel weg zijn, dus ik ben toch
maar vroeg naar de Polder vertrokken. Nou dat viel dus nog knap tegen.En dat was jammer, want je zult altijd zien: dan zie je de leukste dingen, die je niet goed vast kunt leggen.
Zoals deze Buizerd van dichtbijen een Kleine Bonte Spechteen Tjiftjaf van dichtbij.Maar gelukkig begon het op te klaren toen ik een Raaf zag zittendie even later vlak boven me kwam vliegen

en zelfs op niet al te grote afstand zat te krokken.Het mooiste was echter dat ik een Koninklijke douche heb gekregen. Ik liep richting Seringenberg om te kijken of ik de
Haviken van gisteren nog zag. Kom ik net de hoek om krijg ik een douche van een zwarte Labrador die net uit het water kwam en zich flink uitschudde."Sorry mevrouw", zegt het meisje dat erbij liep. "Geeft niks hoor meis, het is maar water", zeg ik nog. Twee tellen later zie ik dat er nog een groepje mensen achter loopt. Blijkt dat meis dus Prinses Amalia te zijn die met haar zusjes en wat bewakers de hond aan het uitlaten waren. Ik ben maar snel doorgelopen!
ZanglijsterDaarna nog even doorgegaan naar de Starrevaart. Grutto's heb ik vandaag niet gezien, maar een Kluut was zo aardig om vlak voor mijn neus te komen foerageren.

Een jonge Havik vloog voorbij.

Evenals een Nijlgans.en een Tureluur liep druk te doen langs de oever.

Het is duidelijk: de lente komt er nu echt aan!

10 april 2013

Op weg naar Lentevreugd werd het steeds mistiger.Het lijkt wel of ik er een abonnement op heb! In de hoop dat het nog op zou klaren toch maar aan de wandel gegaan. Lentevreugd doet zijn naam eer aan: volop lentegezang te horen! Een compleet koor van allerlei vogels. Jammer dat de mist bleef, zodat driekwart van de foto's niet te gebruiken is.
Veel Veldleeuweriken

Graspiepers

Roodborsttapuiten

Op afstand zag ik een Roerdomp snel de poel oversteken.Blauwborstvrouw (haar man heb ik helaas niet gezien)

Tjiftjaf

Twee Tureluurs foeragerend langs de poel

waarvan er één snel maakte dat hij weg kwam.

13 april 2013
Het heeft even geduurd, maar de lente komt er nu dan toch echt aan! En dat is te merken. Vandaag via de
Horsten naar de Starrevaart en dan nog via de Rijswijkse valken naar huis.
In De Horsten waren de hazen weer tevoorschijn gekomenal waren de Kraaien het daar niet altijd mee eens.

BuizerdTwee Witte Kwikstaarten maakten de weg onveilig.RoodborstDe Eekhoorns komen ook weer tevoorschijn.DagpauwoogGrote Bonte SpechtVeel Boomklevers gehoord, er maar één gezien.Ook de kat genoot van het mooie weerParende ScholekstersBrandganzenBij de Starrevaart liet de Bruine Kiekendiefman zich weer zien.PijlstaartVerder waren er veel Steltlopers te zien. Hier v.l.n.r. een Zwarte Ruiter, een Poelruiter en een Groenpootruiter.Hier nogmaals, maar dan geland.

In gezelschap van een TureluurGroenpootruiterZwarte RuiterPoelruiter

Tureluurtjes met GruttoGrutto'sIn de Duivenvoordse Polder nog een Witte Kwikstaart op het dak.

14 april 2013
Ik was van plan naar de Biesbosch te gaan, maar het weer viel vanmorgen toch tegen.
Dan toch maar weer richting Horsten. Vorige week in dichte mist de Kleine Bonte Specht gezien, vandaag met
beter weer een herkansing.Ik was al blij met deze foto, maar toen ik verder liep kwam hij me nog even navliegen en landde in de boom vlak
naast me.

Dat was een goed begin en er was nog veel meer te zien.
VinkZanglijster twee keer

Drie Sperwers kwamen overvliegenGrote Bonte SpechtRoodborstBoomkleverEen Pimpelmees zag een interessante pluis

Het was voor beiden even schrikken toen een Zilverreiger dicht over me heen vloog.Hij was echter niet welkom bij de Kieviten in het weiland.

Ineens kwam er een jonge Slechtvalk aanvliegen en bleef even rondcirkelen.

Beter kon het niet meer worden, dus na 3 uur wandelen ben ik nog even doorgegaan naar de Starrevaart. Daar alleen op het bankje neergeploft en alles over me heen laten komen (vliegen)
GruttoBruine KiekendiefSperwermanIk weet niet wat deze Ekster vervoerde.HeggenmusEn verschillende keren een Fitis gezien.

17 april 2013

Vanmorgen naar het Abtswoudse Bos gegaan. Wat een verschil met de laatste keer dat ik er was! Het bruiste van het leven en overal was het gezang van de vogels te horen. Een Buizerd was bezig met de nestbouw.Een Tjiftjaf die geen last heeft van de pollen.VisdiefjesVeel Rietgorzen gezien.

En gelukkig ook weer kunnen genieten van één van mijn favorieten: de Blauwborst.

Volop RietzangersIk hoorde ineens de Koekoek en het bleek een flinke ruzie te zijn tussen twee mannetjes.Eén van de twee ging er snel vandoor.De ander bleef op afstand zitten.Ik besloot die kant op te gaan en ineens zat hij op nog geen 25 meter afstand.Langzaam ben ik steeds een stukje dichterbij gegaan tot ik op een meter of 10 stond.Hij vloog na een minuut of tien een stukje verder naar een boompje bij een boerderijen ook daar kon ik hem nog mooi op de foto zetten.

FuutGroepsverkrachting

Jonge Nijltjes's Middags nog even in Te Werve geweest. Ook daar volop voorjaarsactiviteiten. Twee Groene Spechten lieten zich flink horen.

De Grote Bonte Specht deed het wat rustiger aan.BuizerdDe Kauwtjes waren druk met hun nest.

Boomkruiper20 april 2013
Tegen de middag naar de Duivenvoordse Polder geweest. Er begint steeds meer leven in te komen.
Zo zijn er veel Tjiftjafs te horen en te zien.Grote ZilverreigerBuizerdSperwerDe Raaf kwam overvliegen met een lekker hapje.

Veel Witte Kwikstaartenen de Boerenzwaluwen zijn ook weer terug.

21 april 2013
Al bij aankomst in het Abtswoudse Bos werd ik verwelkomd door de roep van de Koekoek. En hij liet zich ook deze keer mooi vastleggen, hoewel niet zo langdurig als woensdag.IJzeren vogelsVlekkieRietzangerOok nog even doorgegaan naar Vockestaert. Daar waren twee Visdiefjes insecten aan het vangen boven water.Blauwborst

Rietgors

Twee drukke ScholekstersIn Te Werve was de Groene Specht erg luidruchtigen had de Buizerd het moeilijk tegen een Kraai.FuutBij de toren een ijverige Grote Bonte Specht.en de eerste jonge pijltjes

24 april 2013
Al vroeg wakker en ook nog mooi weer, dus al vroeg op pad gegaan. Kort door de Horsten gelopen, maar daar
was meer te horen dan te zien.
ScholeksterBoomklever op zoiek naar ontbijt

gevonden!Heel veel Hazen deze morgen en vooral kleddernatte.Doorgereden naar Lentevreugd. Was daar wat bijzonders te zien? Ik heb het op woensdag nog nooit zo druk meegemaakt.
Ook Pa Torenvalk had geen tijd voor me. Ik denk dat er jongen zijn, want hij was constant op jacht.

Verkouden KauwtjeScholeksterDeze Witte Kwikstaart banjerde rustig over de geparkeerde auto's

Het werd me echt te druk en ik ben doorgegaan naar Te Werve.
FazantvrouwtjeBuizerd die zo laag overvloog dat ik hem bijna kon aanraken.

Gaai die flink tekeer gingHet was goed visweer. Tot twee keer toe een Fuut met een baars.

Deze kreeg hem niet naar binnen

en gaf het op toen hij wat beters zag.

27 april 2013

In de Duivenvoordse Polder was een Regenwulp druk bezig zijn kostje bij elkaar te scharrelen.

Dit ziet er toch wel raar uit op afstand!Een Raaf vergiste zich blijkbaar, zat eerst op afstand, maar kwam ineens dichtbij zitten. De omgekeerde
wereld!

Een prachtig concert van een Zwartkop

BuizerdSperwerNog even doorgegaan naar de Starrevaart. Deze Fazantvrouw stak ineens het fietspad over.Visdiefjes die luidruchtig op zoek waren naar wat eten.

GruttoKluut met Gruttovrouwen zonder

Kleine VosTureluurMoeder met jongen

WaterhoenKokmeeuwenTerug in de polder kwam de Raaf nogmaals op bezoek.

28 april 2013
Na een avondbezoekje aan de toren ook nog even Te Werve ingegaan. Wel veel vogels gehoord, maar er niet veel gezien. De natuur is daar echter in een paar dagen wel ontploft!
MoerasaronskelkVeel Konijnenen die waren niet allemaal wild!DotterbloemBlauwe Reiger in de avondzonIdyllischZomerklokjes

29 april 2013
Na alle regen van vanochtend vanmiddag via het Haagsche Bos en Clingendael naar de Polder gereden.
Er stond een flinke hap wind en dat zorgde ervoor dat er weinig te zien was. Alleen in de verte een Raaf zien
vliegen.Nog maar even doorgegaan naar de Starrevaart, maar ook daar was het stilletjes, al ging het water flink tekeer! De Visdiefjes hadden er niet al teveel last vanevenals de Kokmeeuwen.Terug in de Duivenvoordse Polder nog even stil gestaan toen ik de Raaf weer aan zag komen. Maar dat ie zo dichtbij zou komen had ik niet verwacht.

lastig gevallen door een Kraai.

30 april 2013
In alle vroegte al vertrokken naar de Rietputten in Vlaardingen. Als de zon goed en wel op is, is het daar
fantastisch om te lopen. Ik werd gelijk verwelkomd door een HeggenmusRosse StekelstaartGruttoBontbekplevierGroenlingGrote ZilverreigerKievitTjiftjafDe Bruine Kiekendiefman kwam weer wat te eten scoren.

Grauwe Gans

Eierschaal van ........SnorBlauwborstRietzangerGeoorde Futen

BergeendGroenlingEn als afsluiter nog een stelletje Tafeleenden.